De perfecte sollicitatieoutfit

Heb jij binnenkort het sollicitatiegesprek voor je droombaan? Dan wil je zo goed mogelijk voor de dag komen. De outfit die je draagt, is de eerste indruk die men van je krijgt. Een belangrijk visitekaartje dus! Bovendien zorgt een goede keuze ervoor dat jij je meer zelfverzekerd voelt. Kleren maken de man! Neem dus de tijd om je goed te kleden voor het gesprek.  Met onderstaande tips stel jij de perfecte sollicitatieoutfit samen.

3 Types outfits

Het spreekt voor zich dat je een goede eerste indruk achter moet laten als je gaat solliciteren. Je sollicitatieoutfit maakt daar logischerwijze deel van uit. Maar niet voor elke baan is een driedelig pak de beste keuze. Welk type kleding gepast is, hangt af van het type werk en het bedrijf waar je solliciteert. Bij een gerenommeerd, landelijk advocatenkantoor bijvoorbeeld, zal een andere dresscode gelden dan bij een kleinschalig marketingbureau. Verdiep je dus vooraf in het bedrijf waar je gaat solliciteren: hoe is de bedrijfscultuur en wat is de dresscode? 

Wat precies is de juiste outfit? Wat voor bijeenkomst of gelegenheid het ook is, de keuze is heel groot bij Babista: voor elke maat en smaak. Over het algemeen kun je in ieder geval stellen dat je beter iets te formeel gekleed kunt gaan dan iets te casual. Richt je verder op de volgende 3 categorieën: 

1. Business professional

Dit is de klassieke, formele stijl. Een pak met overhemd, stropdas en leren veterschoenen. Zeker bij sollicitaties binnen de financiële dienstverlening en op managementniveau is deze stijl aan te bevelen. 

2. Business casual

De business casual, of semi-formele stijl genoemd is het meest gangbaar. Je bent keurig gekleed, maar niet té netjes. In deze kledingstijl heb je veel vrijheid, zolang het maar professionaliteit uitstraalt. Kies voor een nette, lange broek (dus geen jeans) met een passend overhemd en nette schoenen. 

3. Sollicitatiekleding casual

Met echte casual kleding straal je niet genoeg professionaliteit uit. Voor een sollicitatiegesprek is dit dus meestal niet aan te bevelen. Alleen wanneer je zeker weet dat het bedrijf waar je gaat solliciteren dit waardeert. Denk in dat geval aan een jeans of lange broek met een overhemd of poloshirt en sneakers.

Nog wat puntjes:

•    Kreukels zijn een ‘no go’ dus strijk je overhemd.
•    Pak: kies liever voor grijs of donkerblauw dan zwart.
•    Kleur: blauw straalt betrouwbaarheid uit, grijs is formeel en neutraal, zwart is zakelijk en autoritair. Met grijs en donkerblauw zit je eigenlijk altijd goed.
•    Zorg dat de kleur van je riem en je schoenen match.
•    Trek sokken aan die matchen bij je pak of broek
•    Verzorg jezelf: baard en kapsel, schone nagels en een subtiel luchtje
•    Draag nette, schone schoenen. Liefst een leren veterschoen, soms kan een donkere sneaker ook
•    Wees subtiel met accessoires en sieraden. Een horloge is goed, dat staat voor punctualiteit.

Jouw outfit

Een professionele uitstraling is voor een sollicitatiegesprek erg belangrijk. Gaat het om een vacature bij een grote, formele organisatie? Kies dan voor een business professional outfit. Bij andere gevallen zit je met de business casual eigenlijk altijd goed. Verder is het belangrijk dat je kiest voor items waar jij je ook lekker in voelt. Dit vergroot je zelfverzekerdheid en daarmee verbetert je professionele uitstraling en het geeft je de mindset voor succes!