Ik wil een nep Chanel tas?

Chanel is één van de meest toonaangevende merken in de modewereld en staat bekend om haar elegante collecties: van kleding en sieraden tot schoenen, accessoires en parfums. Chanel behoort tot de crème de la crème in de modewereld. Maar helaas, elke medaille heeft een keerzijde. Vanwege het imago, de status en het prijskaartje die aan Chanel items bungelen, zijn deze producten immens populair geworden in de onderwereld van de mode namelijk de namakers, vervalsers en merkdieven.

Fake it till you make it

Net als vele andere grote merken zoals Louis Vuitton, Hermes en Gucci, wordt de markt tegenwoordig overspoeld met namaakproducten, met name Chanel tassen. Niet gek natuurlijk, als je bedenkt dat deze één van de duurste en waardevaste tassen ter wereld zijn, betekende dat niet iedereen zich (bijvoorbeeld) een Chanel 2.55 kan veroorloven.

Nep of echt?

Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de originele Chanel tassen te onderscheiden van de fakers. Dus of je nou op zoek bent naar een Chanel pur sang of wil je stiekem toch een goede nepperd? Let dan even op de volgende dingen.

1. Controleer het logo

Het Chanel logo bestaat uit twee keer de C letter die verstrengeld in elkaar zitten en met de neus van elkaar afstaan. De bovenkant van de rechter C overlapt de bovenkant van de linker C. De onderkant van de linker C overlapt de onderkant van de rechter C, zoals hieronder weergeven.

Alles over een nep Chanel tas lees je hier. Ontdek hier alles over een neppe of een echte Chanel tas. Verschillen en overeenkomsten ontdek je hier!

Dus: rechts over links en links over rechts is een makkelijk ezelsbruggetje. Deze regel geldt alleen voor de handtassen en niet per se voor andere items van Chanel.

Bij sommige vintage tassen van Chanel kan het weleens voorkomen dat het logo er anders uitziet. Ga er dus niet automatisch vanuit dat de tas dan niet echt is.

2. Check de authenticiteitskaart

Bij elke authentieke Chanel tas zit er één bijgesloten. Deze kaart bevat ook een serienummer (zie punt 3). Zit er bij de tas geen kaart bijgesloten dan weet je dat de tas sowieso NEP is!

Let op! Ook deze kaarten kunnen worden vervalst. Namaak kaarten kun je herkennen aan het hologram-effect. Dat houdt in dat de kaart een regenboog weerspiegeling geeft. Bij echte authenticiteitskaarten komt dit effect niet voor + hebben ze de structuur van een creditcard.

Een authenticiteitskaart kan een symbool bevatten óf niet. Op kaarten vanaf  2005 staat er een grijs symbool in de bovenhoek van de kaart (zie foto links). Kaarten vóór 2005 hebben dit symbool niet.

Alles over een nep Chanel tas lees je hier. Ontdek hier alles over een neppe of een echte Chanel tas. Verschillen en overeenkomsten ontdek je hier!

3. Check het serienummer

Er moet ergens een serienummer in de tas te vinden zijn. Tel het aantal cijfers: een echte tas bevat 6, 7 of 8 nummers. Seriestickers werden geïntroduceerd in 1984 en worden tot op heden gebruikt. Aan de hand van het serienummer kom je erachter uit welk jaar je tas is.

Een 6-cijferig serienummer geeft aan dat de tas is gemaakt tussen 1984 en 1986

Een 7-cijferig serienummer geeft aan dat de tas is gemaakt tussen ongeveer 1986 en 2004

Een 8- cijferig serienummer geeft aan dat de tas is gemaakt tussen 2005 tot op heden

Chanel produceert (nog) geen tassen met een serienummer van meer dan 8 cijfers dus bij een serienummer van 9 cijfers weet je dat het een namaak tas is.

Tot vroeg in de jaren 90, was het serienummer geprint op een witte sticker met op de achtergrond gedrukt het Chanel logo in het goud.  Vanaf laat in de jaren 90 tot heden is het serienummer gedrukt op een witte sticker onder twee gouden Chanel logo’s.

Het serienummer is vaak te vinden aan de binnenkant van de tas in de linkerhoek of op het ritsvak. De sticker moet worden bedekt met een rechthoek van doorzichtig tape dat groot genoeg is om de gehele sticker te bedekken.

Alles over een nep Chanel tas lees je hier. Ontdek hier alles over een neppe of een echte Chanel tas. Verschillen en overeenkomsten ontdek je hier!

Voorbeeld van een sticker. Deze tas is gemaaakt tussen 2005 tot nu, aangezien het serienummer bestaat uit 8 cijfers.

Als je geen sticker kunt vinden, ga er dan niet meteen vanuit dat de tas nep is. Vanaf de jaren ‘80 tot midden jaren ‘90 was de sticker ook echt LETTERLIJK een sticker dus die kon makkelijk eraf worden getrokken.

4. Serienummer in de tas en op de kaart moeten matchen

Controleer zowel het serienummer op de authenticiteitskaart (authenticity card) en het serienummer in de tas: ze moeten met elkaar overeenkomen. Klopt dit gegeven niet dan is de tas zeker nep.

5. Check het hardware

Kijk goed naar het hardware op de riem van de tas. Het merk ‘’Chanel’’ of het logo moet gegraveerd zijn op het  hardware van de riem. Als de gravering mist, dan is de kans groot dat de tas nep is.

6. Controleer de ritsen van de tas aan beide kanten

Een kant van de rits is namelijk gegraveerd met de naam ‘Chanel’ en de andere kant is gegraveerd met het logo van Chanel. De rest van de ritsen (kleur en vorm) moeten ook overeenkomen met de rest van de andere risten op de tas.

7. Check het herhalingspatroon van de tas

Dit herken je aan het beroemde diamantvormige patroon. De logo’s en het stiksel moeten met elkaar matchen. Als de tas voorzien is van een voorvakje dan moet het gestikte patroon onafgebroken doorlopen ook als de tas open kan zoals bij de Chanel 2.55. Het patroon moet van boven tot beneden zodanig doorlopen alsof de tas geen voor- of achter vak heeft (mocht dit het geval zijn, Chanel heeft natuurlijk verschillende modellen)

Op zoek naar de wereldberoemde Chanel 2.55? Hier volgen wat weetjes over deze tas:

1. Lamsleder en niet kalfsleder

De echte Chanel 2.55 is gemaakt van lamsleder en niet kalfsleder. Onthoud: een kalf is het jong van een koe en een lam is het jong van een schaap. Het klinkt misschien logisch maar kan toch tot verwarring leiden.

2. Made in France

Wordt gemaakt in Frankrijk en niet in Italië. Als je de tas opent  moet er op de het hardware links Chanel staan en rechts Parijs.

3. Tel het aantal stiksels van een vakje op de tas

De echte tas heeft minimaal 12 stiksels per inch. Dit staat voor de duurzaamheid en de hoge kostprijs van de tas want de naalden moeten vaker door het leer heen. Een namaak Chanel heeft veel minder stiksels per inch.

4. Pak de lederen binnenvoering vast

Bij een originele Chanel 2.55 is het moeilijk om de lederen voering in de tas vast te pakken, ook al doe je heel erg je best je kan de voering er moeilijk uit trekken. Bij een namaak is de voering slecht afgewerkt en kun je deze gemakkelijk vastpakken en uit de tas halen.

5. De gouden ketting

De gouden ketting van de echte Chanel 2.55 is verguld met 24- karaat goud en ziet er geelgoud uit. Bij een neppe Chanel 2.55 is de ‘gouden’ ketting veel grauwer van kleur.