Wat hebben Chanel, Gucci en Louis Vuitton met elkaar gemeen? De meeste mensen zouden zeggen de bekendste modehuizen ter wereld, de duurste of mooiste merken die de modewereld compleet heeft veranderd. Helaas is het antwoord hierop minder rooskleurig. Deze modegiganten scoren namelijk hoog op de ranglijst als het gaat om de omloop van het aantal nep producten. Jawel je leest het goed: nep, vals, namaak. Deze merken zorgen voor de groei van een nepindustrie die tegenwoordig goed is voor velen miljoenen euro’s.
Louis Vuitton of Louise Vuitton?
Met name populair is Louis Vuitton. Dit Franse modemerk staat al zeven jaar achtereenvolgend op nummer 1 als het gaat om het meest waardevolle luxe merk ter wereld. De totale waarde van dit merk wordt geschat op 26 biljoen US dollars, wat neerkomt op een slordige 21 biljoen euro.
Het herkennen van een neppe Louis Vuitton tas vereist veel inspanning en research. Vandaag de dag zijn fabrikanten in staat zelfs minimalistische details van originele LV tassen zodanig te vervalsen dat het met het blote oog moeilijk is om onderscheid te maken tussen echt en nep.
Je kan het zo gek niet bedenken: Louis Vuitton tassen, riemen, sneakers en zelfs sjaals zijn tegenwoordig allemaal nep verkrijgbaar ondanks dat het strafbaar is in Nederland.
Helaas werkt het tegenwoordig door het Internet net even iets anders. In het digitale tijdperk ben je slechts een muisklik verwijderd van nep spullen.
Er zijn genoeg mensen die op sites als Marktplaats of Ebay hun Louis Vuitton tas als ‘Echt, authentiek of origineel’’ omschrijven.
Gelukkig zijn er een aantal karakteristieken waaraan je de originele van de nep Louis Vuitton tassen kan onderscheiden.
Dus wil je graag een tas tweedehands kopen of via een site anders dan de gerenommeerde Louis Vuitton sites en winkels? Of ben je gewoon nieuwsgierig (kan ook!) Kijk hieronder dan waar je op moet letten.
De kwaliteit.
Ga naar de brandstores van Louis Vuitton (PC Hooftstraat en de Bijenkorf op de Dam in Amsterdam) en schat het gewicht van de tas met je handen. Misschien is iemand in jou omgeving in het bezit van een originele, dan hoef je niet perse naar de winkel. Voel ook aan het leer en canvas, het moet zacht aanvoelen en het leer moet glimmen. Louis Vuitton gebruikt het zachtste suède en leer, neppe tassen voelen een stuk stugger aan.
Symbolen en logo’s.
Kijk naar de symbolen op de tas en het LV logo zelf. Zijn alle symbolen consistent dus niet dat het bloem symbool wordt vervangen door bijvoorbeeld een hartje (hartjes komen niet voor op de tassen van Louis Vuitton).
Het patroon.
Het patroon loopt altijd parallel. De enige uitzondering is voor sommige dassen en sjaals. Op de tassen van bijvoorbeeld het Damier Canvas model zijn de blokjes waar “Louis Vuitton Paris” op staat, ieder negen blokjes van elkaar verwijderd zowel horizontaal als verticaal (4 donkerbruin, 5 lichtbruin). Zie een Damier Canvas model hieronder.
De prijs.
Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Stel er wordt een LV tas aangeboden onder de 200 euro dan is het bijna te mooi om waar te zijn en heb je in 9 van de 10 gevallen te maken met een nepperd.
Ook heeft Louis Vuitton NOOIT uitverkoop, maar in plaats daarvan twee keer per jaar een prijsverhoging (ja je leest het goed). De prijsklasse van LV tassen lopen vanaf 225 euro (voor een avondtasje) tot 4000 euro (een limited edition versie).
Het hardware.
Bij de meeste tassen zijn de ritsen en gespen brons of goud van kleur. Bij sommige items kan het hardware zilver zijn. Besteed ook aandacht aan de manier waarop de LV logo’s gegraveerd zijn in de ritsen.
Tip: Bekijk ze onder een vergrootglas. Als het logo glad en scherp gesneden is dan is de kans groot dat de tas echt is. Baseer de echtheid van een tas NIET alleen hierop, want er wordt ook veel aandacht besteedt aan het namaken van de details, dus ook aan het hardware.
Het leer.
Bij Louis Vuitton tassen zijn de handgrepen gemaakt van leer. De handvaten, (eventuele) riemen zijn van licht kleurig koeienleer dat na verloop van tijd naar een donker honingachtige kleur verkleurd. Bij vintage Louis Vuitton is de verkleuring meestal al zichtbaar, vanwege het gebruik. Verkleuring is zichtbaar in de eerste paar weken bij dagelijks gebruik. Als het leer dus niet verkleurd is de kans groot dat de tas nep is.
De accessoires.
Speedy tassen bevatten geen hardware aan de onderkant van de tas, dus geen nopjes of iets dergelijks. De onderkant van de tas is altijd vlak. Sommige tassen ( meestal de Damier Canvas tassen) die voorzien zijn van sloten en sleutels hebben dezelfde kleur (goud of brons) als het hardware van de tas. Ook staat hierin het LV logo gegraveerd.
De verpakking.
LV tassen zijn niet voorzien van een prijskaartje. Het enige is dat de handvaten of riemen verpakt kunnen zitten in papier ter bescherming, maar dat is dan ook het enige. Ze bevatten dus geen barcode of prijskaartje.
De binnenkant.
De binnenkant van de tas bevat altijd een kleine plaat van leer met een stempel “Louis Vuitton Made in France” .
Het kan overigens ook “Made in Italy”, “Made in Spain”, “Made in Germany”, of “Made in USA” zijn. Als er een ander land van herkomst in staat dan is de tas zeker nep.
Plaats, plaats en nog eens plaats.
Wees kritisch waar je een LV tas koopt! Als je besluit online een LV tas te kopen dan is er maar een geautoriseerde website: www.louisvuitton.com . Dit betekent dat als ze ergens anders worden aangeboden bijna 99% nep zijn. Het kan ook zijn dat iemand op Marktplaats.nl, Thenextcloset of designer-vintage.com zijn tweedehands tas aanbied dan geldt dit natuurlijk niet.
Tip: Als je een tas tweedehands koopt, laat deze tas controleren in één van de Louis Vuitton winkels in Amsterdam. Alleen dan weet je het zeker.
Louis Vuitton (shop in shop, de Bijenkorf)
Dam 1
Louis Vuitton
P.C. Hooftstraat 65-67
De datumcode en het serienummer.
Alle LV producten zijn voorzien van een serienummer en alle tassen hebben zowel een datumcode als serienummer.
De enige mensen die in staat zijn een datumcode uit te lezen is het personeel van Louis Vuitton werken of mensen die ruime ervaring hebben met originele LV tassen. Beide codes (in de tas) zitten meestal verstopt achter een flap leer of canvas en zijn voorzien van een stempel.
De kleuren.
Op de multicolor Speedy (zie foto) en andere multi color tassen bevatten geen rode of turquoise LV logo’s. Op sommige tassen kan het LV logo babyblauw, licht of iets donkerderblauw uitvallen maar nooit turquoise. Het LV logo kan ook roze zijn, maar nooit rood.
Het lettertype.
Besteed aandacht aan het lettertype dat op de vlakken waarin staat gestempeld “Louis Vuitton Paris”. Er zijn zeer ronde O’s en puntige A’s, V’s, en N’s. Het lettertype mag niet smal of vierkant zijn, als dat wel zo is dan is de tas vaak niet echt.
Het materiaal.
Het materiaal dat vaak wordt gebruikt is een goedkope kwaliteit leer of canvas en voelt dan ook anders aan vergeleken bij het originele materiaal. In sommige gevallen wordt er zelfs leer gebruikt van de originele LV tassen voor namaak tassen.
De extra’s. Ga er niet automatisch vanuit dat een tas origineel is als die wordt geleverd in een doos of met serienummer. In extreme gevallen zijn zelfs deze extra’s nagemaakt. Het beste is dan om de LV winkel in Amsterdam te raadplegen.
De stofzak (in de praktijk ook wel de dustbag genoemd).
De stoffenzak waarin de LV tas normaliter wordt verpakt is van heel zacht flanel of katoen materiaal. De stofzak is bruin of lichtbruin van kleur en dus geen andere kleur. De stoffenzak is alleen versierd met het LV logo. Dus als je “Louis Vuitton Paris” ziet staan zet er dan je vraagtekens bij, want dit staat niet op originele stofzakken.
Internet aanbieders.
Wees voorzichtig met Internetaanbieder die bijvoorbeeld uitspraken doen als 100% echt, alle verkopen zijn bindend, geen geld terug etc. Wees heel voorzichtig hiermee.
Tip 1: Kijk ook naar het aantal items dat iemand aanbied. Als een particuliere op bijvoorbeeld Marktplaats een item verkoop van Louis Vuitton hoeft de tas niet perse nep te zijn. De tas is dan meestal wel gebruikt en dat moet je ook kunnen zien aan de foto’s.
Tip 2: Vraag ook eventueel naar een foto van de aankoopbon.
Made in China? No way!
Check het land van herkomst op het label van de tas. Voor alle duidelijkheid Parijs is geen land en een label is voorzien van het land van herkomst. Het label bevat de naam van een land en niet een staat of provincie. Dus alles van LV met het label “Made in Paris” kan niet origineel zijn. Bij LV geldt als dat zo was dan zouden we ook labels als “Made in Rome (Milan, Delhi, Beijing, Sydney etc.)” tegenkomen.
Verwar dit overigens niet met de stad/adres dat een ontwerper kan hebben gegraveerd op het hardware van de tas (zie foto).
Musthave: H&M shaping jeans