Verschilt jouw werkkleding erg van je vrijetijdskleding?

Kun jij iedere dag van de week je kast opendoen, en daar gewoon uit pakken wat je wilt, of je die dag nu moet werken of niet? Of heb je juist heel duidelijk een onderscheid tussen kleding die je naar je werk draagt, en kleding die je in je vrije tijd draagt?

Zelfs als er geen dresscode is

Sommige bedrijven hebben een heel duidelijke dresscode, die vaak ook nog eens goed is vastgelegd. Hierin staat vrij precies beschreven wat er precies verwacht wordt qua kleding, al is er soms nog wel wat ruimte voor eigen inbreng. Het gaat in veel gevallen om bedrijven of branches waarin een bepaalde, formele, cultuur heerst. In het bankwezen bijvoorbeeld, of in de zakelijke dienstverlening, wordt iedere andere top dan een overhemd heren vaak kwalijk genomen. Hier kom je representatief voor de dag, houd je je aan de kledingeisen die worden gesteld, en het beeld dat van je wordt verwacht. Ben je het hier niet mee eens, wat weer een heel andere discussie is, dan is dit werk waarschijnlijk niets voor jou. In je eentje ga je deze cultuur namelijk niet veranderen, en dus is het iets dat je moet overwegen voor je in een bepaald beroep gaat werken.

Ook in wat minder formele werkomgevingen zijn er vaak wel wat eisen die worden gesteld aan de kleding van medewerkers. Soms zijn deze vastgelegd, maar nog vaker zijn die regels vooral ongeschreven. En dan wordt het lastig, want je zal ze vooral zelf aan moeten voelen. Er zijn geen regels, dus je zou in je jeans met gaten en je casual shirt naar je werk moeten kunnen. Maar zal het worden geaccepteerd, of kijken mensen je toch raar aan? Welke broek heren wel of niet kan worden gedragen, is soms best lastig aan te voelen. In veel gevallen zal je naar je werk toch net wat andere kleding dragen dan in je vrije tijd. Je kiest voor een wat neutralere look, misschien, of een wat minder strak shirt. Het soort kleding dat je ook naar een familieverjaardag of wanneer je uit eten gaat zou dragen, in plaats van de outfit die je thuis misschien draagt. De verschillen zijn soms minimaal, en meestal hoef je geen speciale kleding voor je werk aan te schaffen, maar naar de outfits die je naar je werk draagt kun je vaak beter net wat kritischer kijken dan naar je kloffie voor een dagje chillen met vrienden.

Soms is het wel heel makkelijk

Sommige mannen kennen dit hele dilemma totaal niet. Want er zijn natuurlijk ook best veel mensen die nooit na hoeven te denken over wat zij dragen naar hun werk. Zij dragen hier bedrijfskleding, en zijn zo meteen van alle eventuele keuzestress af. Alhoewel lang niet iedereen blij is met dit soort outfits, valt niet te ontkennen dat ze je leven ook een heel stuk makkelijker kunnen maken!