Zelf kleding maken: met deze tips naai jij je eigen kleding

Je eigen kleding maken is leuk en voordelig. Je moet natuurlijk wel een beetje kunnen naaien, maar dat is zo te leren! Zorg dat je een baar basis hulpmiddelen in huis hebt, een naaimachine en wat stof en je kan aan de slag om zelf kleding te maken.

Stap 1: Zoek een naaipatroon

Voordat je kan beginnen met het maken van je jurk, broek, top, shirt of wat dan ook, is het handig om een naaipatroon te gebruiken. Deze naaipatronen vind je op Pinterest of speciale websites. Daar kan jij zeker inspiratie opdoen voor je nieuwe kledingstuk! Natuurlijk kan je er ook zelf een naaipatroon maken, maar om te beginnen met een kant en klaar naaipatroon is wat makkelijker.

Stap 2: Verzamel de juiste hulpmiddelen

Om zelf kleding te naaien moet je een aantal basics in huis hebben. Denk hierbij aan een stofschaar, een klein borduurschaartje, kopspelden, naalden, patroonpapier, kleermakerskrijt, meetlint, garen en natuurlijk stof. Dit is een lijstje van spullen die je minimaal nodig hebt om zelf kleren maken leuk te houden, goed gereedschap is het halve werk! Oh en vergeet de naaimachine niet 😉

Stap 3: Stof en fournituren kopen

Stof voor je zelfgemaakte kleding na je in een stoffenwinkel kopen, of je bestelt de stoffen en fournituren online.Wel zo gemakkelijk! Fournituren zijn kleine textielwaren en benodigdheden die bij het naaien van pas komen zoals ritsen, naaigaren, band etc. Met de keuze uit honderden, misschien wel duizenden stoffen zal het misschien wel even tijd kosten om iets uit te kiezen. Het leuke is dat je echt precies de kleding zelf maken kan die jij wilt.

Stap 4: Beginnen met je eigen kleding naaien

Nu begint het echte werk: het naaien zelf. Als je al een beetje kan naaien, begin gewoon en kijk hoever je komt. Je kan online allerlei tutorials en tips vinden over naaien, zoals hier over het stikken en afwerken van naden. Heb je totaal geen ervaring met naaien of een naaimachine? Dan kan je vast een naaicursus doen bij jou in de buurt of via bijvoorbeeld de LOI of NHA.

Zoals je ziet is zelf kleding maken best een uitdaging, maar ontzettend leuk om te doen. Bovendien heb je originele kleding voor een leuke prijs. Probeer het ook eens!

Bron hoofdafbeelding: Knipmode