De paisley print

De Paisley print of patroon is een ontwerp dat de buta, een druppelvormig motief gebruikt van oorspronkelijk Perzische of Indiase origine. Deze Paisley patronen werden reeds in de 18e en 19e eeuw populair toen ze vanuit Brits Indië werden geintroduceerd. Britse soldaten brachten kasjmieren sjaals mee bewerkt met het Paisley patroon. Het motief werd snel geliefd vooral door het gebruik aan het hof van koningin Victoria. Hoge importkosten maakten dat het Paisley patroon alleen voorbehouden was aan de rijke klasse.

P van plaats

Schotse textielproducenten begonnen al snel op hun jacquard weefgetouwen goedkopere versies van het patroon te maken van plaatselijk geproduceerde wol. De productie vond vooral plaats in het gebied rond de plaats Paisley, een belangrijk centrum van de textielindustrie in de 19e eeuw. Vandaar dus de naam Paisley print. Het motief vond een gretige aftrek in de hippiebeweging van die tijd. John Lennon reed rond in een gele Rolls Royce met het patroon.

We love paisley

De paisley print wordt nog steeds veel gezien in stropdassen en zakdoeken voor mannen. Voor vrouwen zie je het motief vaak in rokken, sjaals en tassen. Maar het patroon wordt ook gebruikt voor meubilairbekleding. De print wordt tegenwoordig nog zelden geweven, het wordt meestal gedrukt.