De perfecte winterjas vinden doe je zó

Vanaf het moment dat je de deur uitstapt weet je het: de winter is eindelijk aangebroken. De een vindt het geweldig, de ander vooral ijskoud. Feit is dat een goede winterjas bij temperaturen onder het vriespunt onmisbaar is. Het houdt je lekker warm en voorkomt bevriezing. Maar hoe vind je het perfecte exemplaar die ook nog eens stijlvol is? Bij deze een aantal tips!

Tip 1: Hou het weerbericht in de gaten

Koning Winter is momenteel de baas, dus is het belangrijk om jezelf te wapenen tegen de kou. Een winterjas van goede kwaliteit mag natuurlijk niet ontbreken. Je trotseert er de besneeuwde straten mee en bevriest niet ter plekke tijdens het fietsen. Winterjassen zijn er in verschillende diktes. Wat je moert dragen is afhankelijk van het type winterweer. Bij sneeuw en ijs is een geïsoleerde en waterdicht exemplaar de beste keuze. Is het niet ijskoud? Dan mag de stof ook best iets minder dik zijn.

Tip 2: Kijk naar je eigen gedrag

Hou bij het kiezen van de perfecte winterjas ook rekening met je eigen gedrag. Misschien ben je een actief persoon die graag buiten is. In dat geval is een goed geïsoleerde jas heel belangrijk, aangezien de winterse kou geen vat op je mag krijgen. Combineer de jas met andere kledingstukken die je lekker warm houden, zoals een sjaal en goede handschoenen. Natuurlijk mogen ook winterlaarzen niet ontbreken.

Tip 3: Draag een goed geïsoleerde winterjas

We schreven er zonet al even over: een waterdichte en goed geïsoleerde jas is onmisbaar als het kwik onder het vriespunt daalt. We raden jassen van dons of fleece aan. Die zitten comfortabel en houden je lekker warm. Dons staat bekend om zijn uitstekende isolatie en lichte gewicht. Synthetische vezels zijn over het algemeen beter bestand zijn tegen water. Tenslotte hebben we nog fleece als materiaal, wat een goede keuze is voor mildere winters.

Tip 4: Let op waterdichtheid en ademend vermogen

Soms krijg je het hele pakket voor je kiezen: winterse kou met sneeuw en regen. In dat geval is het wel zo fijn om een waterdichte winterjas te dragen. Dit houdt jou lekker droog, zelfs als de regen met bakken uit de lucht valt. Let echter wel
op het ademend vermogen van de jas. Het is speciaal ontworpen om jouw lichaamstemperatuur op peil te houden, dus niet te koud én niet te warm.

Tip 5: Ga voor een goede pasvorm

Een goede winterjas moet als gegoten zitten. Je wilt er immers comfortabel bijlopen op straat. Kies voor maximaal comfort door een jas te dragen met voldoende ruimte. Op die manier kun je er verschillende laagjes onder dragen, zoals een vest of trui.

Tip 6: Ga voor een tijdloos ontwerp

We weten allemaal dat modetrends komen en gaan. Zodoende is het verstandig om een tijdloos ontwerp te dragen als winterjas. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek model in neutrale kleuren, zoals donkerblauw, wit of zwart. Het raakt niet uit de mode en je geniet er jarenlang van. Bovendien zijn deze kleuren eenvoudig te combineren met andere kleuren en prints.

Tip 7: Let op de details

Details maken soms het verschil. Wat heb je immers aan een jas zonder een stevige rits en/of goede knopen? Ze houden de koude wind buiten en daardoor heb je het zelfs bij -5 of 10 graden niet al te koud. Natuurlijk wel in combinatie met een muts en warme handschoenen! Vergeet ook niet om een winterjas met goede zakken aan te schaffen. Dat is wel zo handig wanneer jouw telefoon en sleutels bij je wil dragen.