De rol van het horloge in de mode industrie

Sommige horloges kunnen als ware ‘kunstwerkjes’ worden gezien. Wist je dat het bekende Zwitserse horlogemerk Swatch zelfs regelmatig kunstenaars inhuurt om een bijzonder horloge te ontwerpen?. De aparte en kunstzinnige horloges die dit oplevert worden al snel ‘limited editions’. Horloges maken dan ook al honderden jaren deel uit van de mode en kunst, en kleur speelt daarin een belangrijke rol.

De geschiedenis van het horloge

De geschiedenis van het horloge gaat terug tot de 15 e eeuw. Destijds was het echter nog niet mogelijk om het uurwerk om de pols te dragen. Dit blijkt onder andere uit een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Jacopo da Pontormo uit 1549. Op het kunstwerk zie je een draagbare klok in de vorm van een trommel. Bovendien droegen alleen de rijken der aarde een horloge. De ingenieuze modellen kostten destijds namelijk een vermogen. Voor het Britse hof was dit uiteraard geen probleem. Zo was de Britse koningin Elizabeth I dol op het horloge. Rond 1500 waren horlogemakers in staat om kleine en draagbare exemplaren te ontwerpen.

Kunst en het moderne horloge

Het horloge heeft voor veel kunstenaars een symbolische betekenis. Niet alleen vroeger,
maar ook nu. Zo portretteerden Nederlandse schilders uit de Middeleeuwen het horloge
vaak in combinatie met een doodshoofd, als referentie naar de vergankelijkheid van het
leven. Tegenwoordig is een Swatch een kunstzinnig horlogemerk. Kunstenaars,
schilders, muzikanten en zelfs filmmakers ontwerpen maar al te graag bijzondere
exemplaren. In het verleden kwamen er onder andere speciale Swatch horloges van de
wereldberoemde kunstenaars Keith Haring, Agatha Ruiz de La Prada en Jeremy Scott.

Kleur en horloges

Elke kleur heeft een bepaalde betekenis. Blauw ademt bijvoorbeeld ‘rust’ en ‘betrouwbaarheid’ uit. Het is dan ook altijd een populaire kleur geweest voor een horloge. Op dit moment zijn donkerblauwe kleuren zoals navy blauw zeer hip. Navy Blue horloges doen het dan ook zeer goed. Merken zoals Michael Kors Runway en Tommy Hilfiger brengen dan ook regelmatig horloges in deze kleur op de markt, zowel voor mannen als vrouwen.

De hippe kleur blauw

Blauw is op dit moment de populairste kleur in horlogeland. Het straalt vertrouwen, autoriteit en betrouwbaarheid uit. Zodoende is het een ideaal horloge om bijvoorbeeld te dragen op je werk of tijdens een formele gelegenheid. Voor deze kleur horloges kun je terecht bij diverse horlogemerken, waaronder Mondaine, Michael Kors Runway en Tommy Hilfiger. Mondaine heeft bijvoorbeeld een donkerblauw horloge ontworpen met een zilveren horlogekast, wat zorgt voor veel contrast.

Tommy Hilfiger: modern en sportief

Het merk Tommy Hilfiger staat al jarenlang bekend om haar blauwe horloges. Sterker nog, het is een van de kenmerken van dit iconische Amerikaanse merk. Sinds de oprichting in 1989 richt Tommy Hilfiger zich op de moderne en stijlvolle man en vrouw. Zodoende ontwerpt het onder andere kleding, accessoires en horloges in de kleur blauw. Een vrij nieuw exemplaar van Tommy Hilfiger is bijvoorbeeld het ‘TH1790862 Blake’ horloge. Het gehele horloge inclusief horlogebandje is in een mooie donkerblauwe kleur ontworpen. Daarnaast bevat de wijzerplaat witte elementen, wat voor een sportieve uitstraling zorgt.