In de stijl van Josephine Baker

Om de zoveel tijd komen designers en celebs met nieuwe looks die duidelijk gebaseerd zijn op zaken uit het verleden. Vandaag doen we een stapje terug in de tijd en laten we zien dat Josephine Baker verrassend veel heeft betekent voor het hedendaagse modelandschap. Ze mag dan al bijna 40 jaar overleden zijn, Josephine is still hot!

Gedurfd en exotisch

Wat hebben Prada, Chanel Iman en Rihanna met elkaar gemeen? Zij hebben zich allemaal eens laten inspireren door Josephine Baker. Wie? Ja, dat dachten wij al. Tijd voor een geschiedenislesje! Josephine Baker(1906 – 1975) was een Amerikaans-Franse actrice, zangeres en danseres en was vooral erg sexy voor haar tijd! Haar shows waren behoorlijk uitdagend en er werd veel gebruik gemaakt van naakt, wilde dieren en exotische planten en muziek. Naast haar wilde leven op de planken was de biseksuele Josephine moeder van 12 kinderen die ze adopteerde van over de hele wereld en kwam ze op voor mensenrechten.

Bananen

Tijdens haar exotische dansen was Josephine Baker vaak schaars gekleed. Zo droeg ze tepelkwastjes en korte broekjes. Tot haar bekendste outfit behoorde het bananenrokje. Dit bijzondere en exotische item werd sinds de jaren 30 niet meer gespot, tot 2011! Tijdens de spring show van Prada liepen de modellen als moderne Josephine Baker look-a-likes over de catwalk. De rokjes waren niet daadwerkelijk van bananen maar de print erop wel. Ook de schoenen en het haar zijn duidelijk geïnspireerd op de superster van vroeger.

Sexy maar gekleed

Je hoeft niet uit de kleren te gaan om sexy te zijn. Zowel topmodel Chanel Imam als Josephine Baker bewijzen dat. Voor een issue van online magazine Violet, poseerde de Amerikaanse beauty in lingerie en badkleding terwijl ze bedekt blijft. Sexy op een subtiele manier! De eerste die wist dat je niet alles hoefde te laten zien om de mensen op te winden? Juist, Josephine Baker. Volgens fotograaf Ben Hasseett was de shoot met Chanel dan ook gebaseerd op Miss Baker.

Bont en bloot

Toen Rihanna afgelopen jaar arriveerde op een fashiongala in deze zeer gedurfde jurk was de gelijkenis met Josephine Baker niet te ontkennen. Bijna 75 jaar eerder droeg zij een soortgelijke outfit. Weliswaar niet zo bloot (ondenkbaar in die tijd!) maar het diepe decolleté, de grote hoeveelheid bont en het korte, strakke haar met wetlook leken wel erg op de look van Rihanna! Qua uiterlijk hebben de dames stiekem ook wel een klein beetje van elkaar weg!

Tekst Max Herlings