Haute couture: meer dan ontwerpen alleen

Als je aan haute couture denkt, dan denk je aan Chanel, Jean-Paul Gaultier en Dior. Het strakke handwerk, miljoenen kraaltjes en een ongelooflijk oog voor detail. Elke vierkante millimeter is perfectie. Ontwerpen mogen niet zomaar haute couture genoemd worden. Een modehuis moet aan een aantal eisen voldoen om die titel te krijgen.

Haute perfection

Haute couture wordt omschreven als hoogstaande kleermakerij. Alleen de designers die erkend zijn door de Fédération Française de la Couture maken officieel haute couture. Twee keer per jaar moeten zij een collectie presenteren op de catwalk op minimaal 3 mannequins. De collecties moeten uit minstens vijftig verschillende nieuwe kledingstukken per model bestaan. Elke stuk moet in de ateliers gemaakt zijn en in die ateliers moeten ten minste 12 mensen werken. Elke modehuis moet een eigen ruimte hebben, waar de creaties aan potentiële klanten geshowd kunnen worden.

Couture Week Parijs

Elk jaar kiest de Fédération Française de la Couture ontwerpers, die hun collectie mogen presenteren op de couture week in Parijs. De volgende ontwerpers zullen een uitnodiging in hun brievenbus ontvangen: Alexandre Vauthier, Dice Kayek, Julien Fournie, Rad Hourani, Tamara Ralph en Michael Russo, Schiaparelli, Serkan Cura, Stéphanie Coudert, Yiqing Yin en Zuhair Murad. Zij mogen in januari naar Parijs om hun creaties aan het publiek showen.

Iris van Herpen 

Wie denkt dat haute couture iets is dat alleen door buitenlandse ontwerpers wordt gemaakt, heeft het mis. Op de vorige couture week mocht ook onze Nederlandse Iris van Herpen laten zien dat ze bij de top van de couture hoort. Daarnaast mag ook het Nederlandse ontwerpersduo Victor & Rolf zijn ontwerpen haute couture noemen.

Door Amber Grootscholten