Overhemd strijken voor beginners

Strijken, vast niet jouw hobby. Toch moet het iedere keer weer gebeuren. Na het wassen van je overhemden ligt er weer een hele stapel klaar. Hoe kun je nou het best jouw overhemd strijken? Hier vijf tips.

Tip 1: Goede strijkplank en strijkbout

Ook bij overhemden strijken geldt dat een goed begin het halve werk is. Koop dus een strijkplank die je in hoogte kan verstellen. Anders krijg je last van je rug als je een flinke was hebt weg te werken. Zorg daarnaast voor een stoomstrijkijzer want die maakt het overhemden strijken stukken makkelijker. Vergeet geen water in je strijkijzer te doen ūüėČ

Tip 2: Niet te heet

Als je jouw overhemden mooi wilt houden moet je ze niet te heet strijken! Kijk in het label van je overhemd hoeveel stippen er in het strijkbout plaatje staan. Deze stippen staan ook op je strijkijzer, hoe meer stippen hoe heter. Iets heter kan best, maar strijk een overhemd waar 1 stip in staat niet op de heetste stand. Dan kan je hem weggooien en moet je een nieuw overhemd kopen.

Tip 3: Strijk binnenstebuiten

Maak de knopen los en draai het overhemd binnenstebuiten. Om je kleding mooi te houden kun je namelijk het best binnenstebuiten strijken. Door op deze manier te strijken blijven de kleuren mooi. Bovendien kan een overhemd een beetje gaan glimmen als je dit niet doet.

Tip 4: Eerst kraag, dan lijf, mouwen laatst

Begin met de kraag, strijk deze mooi glad en strijk vervolgens de vouwen er weer op de juiste manier in. Hierna moet je één kant van het lijf op je strijkplank leggen en deze strijken. Trek je overhemd steeds een stukje verder totdat je helemaal rondom hebt gestreken. Als laatste doe je de mouwen, dit is nog best lastig. Zorg dat je de mouw goed plat legt en veeg met je handen de ergste kreukels er uit. Dan pas kun je met de strijkbout de mouwen mooi glad strijken.

Tip 5: Koop strijkvrije overhemden

Wat je natuurlijk ook kan doen is kiezen voor easy iron overhemden. Dit soort overhemden zijn makkelijker te strijken (al valt dat in de praktijk soms tegen). Of wat dacht je van overhemden die je helemaal niet hoeft te strijken? Bij een webshop als HemdVoorHem heb je enorm veel keuze uit strijkvrije overhemden. Zo houd je iedere week een paar uur over om leuke dingen te doen, bovendien is het goedkoper dan een werkster of strijkpop ;).