Overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding

vrouw met baby

Sommige moeders kiezen er bewust voor om het volledige eerste jaar (of zelfs langer) borstvoeding te geven en dat is ook het beste voor je baby. Maar veel moeders schakelen na ongeveer zes maanden over op flesvoeding en stoppen met borstvoeding. De Opvolgmelk is speciaal ontwikkeld voor de voedingsbehoeften van een baby tussen de 6 tot 12 maanden.

Wanneer kan ik overschakelen op flesvoeding?

Dit is geheel aan jou. Als moeder weet je wat het beste is voor je baby. Als dat betekent dat je wilt overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding na 6, 7, 8 of zelfs een jaar oud, dan is dat jouw eigen beslissing.

Er is niet een specifiek moment om de overstap te maken, dus je kunt het doen wanneer je er klaar voor bent. En vergeet niet, je hoeft niet helemaal in een keer over te stappen, je kunt het ook geleidelijk doen.

Hoe moet ik beginnen met opvolgmelk?

Er is niet één juiste manier om te beginnen met opvolgmelk. Sommige baby’s zullen gewoon meegaan met de stroom en, als ze honger hebben, opdrinken wat je ze geeft. Andere baby’s zullen mogelijk de fles weigeren als deze de eerste paar keer wordt aangeboden.

Het wordt aanbevolen om de overstap geleidelijk aan te maken. Schakel niet volledig in een keer over, maar begin bijvoorbeeld met één flesvoeding per dag. Als je baby deze voeding accepteert en er gewend aan is geraakt (bijvoorbeeld na een week) dan kun je overgaan naar twee flesvoedingen per dag. Hierdoor kan je baby wennen aan deze nieuwe manier van voeden en zal ook uw lichaam geleidelijk de melkproductie verlagen.

Als je meer wilt lezen over hoe je stap voor stap borstvoeding kan af bouwen, lees dan eens dit blog: Afbouwen borstvoeding. Hier vind je ook een afbouwschema die je kan volgen. 

Zijn er veranderingen na het overschakelen naar opvolgmelk?

Tijdens de overgang merk je misschien dat je baby de borst gaat weigeren en de voorkeur geeft aan de fles. Dit komt omdat een fles een sneller en makkelijker afgiftesysteem heeft. Je zou ook kunnen merken dat je baby een beetje rustiger is na een flesvoeding. Omdat baby’s een opvolgmelk formule niet zo snel verteren als moedermelk, zitten ze waarschijnlijk langer vol en voelen ze zich tevreden voor een langere periode.

Overschakelen van moedermelk naar opvolgmelk kan ook invloed hebben op de kleur, de frequentie en consistentie van de ontlasting van je baby. In vergelijking met de ontlasting wanneer je baby alleen moedermelk dronk, is de ontlasting waarschijnlijk steviger geworden, heeft het een sterkere geur, is bruiner van kleur en komt waarschijnlijk minder frequent.

Dit is volkomen normaal en er is dus niets aan de hand. Echter, wanneer je baby moeite heeft met poepen of als haar braaksel of ontlasting vlekken van bloed bevatten na de introductie van flesvoeding, dan moet je jouw arts raadplegen. Dit kan een teken zijn van een allergie te zijn.

Tips

Het is heel gebruikelijk voor baby’s de flesvoeding in eerste instantie te weigeren, dus wees niet ongerust als dit gebeurt. Laat je kleintje rustig wennen aan deze nieuwe manier van voeden en accepteer dat het enige tijd kan kosten. Hier hebben we een aantal tips verzameld die het proces kunnen vergemakkelijken:

  •  Start wanneer je baby hongerig is
  • Je kunt het best starten met het proberen van het geven van de fles wanneer je baby een beetje hongerig is in plaats van dat je baby lekker comfortabel ligt.
  •  Oefen met een fles moedermelk
  • Wanneer je begint met het geven van moedermelk in een fles dan kan dit de overgang naar flesvoeding voor de baby een beetje vergemakkelijken. Oefen met je baby door het geven van een flesje moedermelk en laat je baby op deze manier wennen aan een fles en speen.
  •  Laat je partner de eerste paar flesjes geven
  • Je baby is gewend je borst te gebruikten in plaats van een fles. Om de overgang naar opvolgmelk te versoepelen, is het goed je partner de eerste paar flessen te laten geven. Hiermee wordt voorkomen dat jouw geur de baby afleidt van het voeden.
  •  Meng de opvolgmelk formule met moedermelk
  • Als je baby de opvolgmelk formule weigert dan kunt je proberen om het te mengen met een beetje moedermelk. De geur en smaak hiervan zijn meer vertrouwd en kunnen helpen je baby aan de opvolgmelk te laten wennen.