Ripped jeans: statement maker

Er wordt wel eens beweerd dat Kurt Cobain een van de grondleggers van de grunge look is. Toen de frontman van Nirvana de ripped jeans als onderdeel van zijn outfit droeg, volgden honderden fans. Zeker is dat Cobain een waar stijlicoon was: de ripped jeans waren een tijdje weg, maar dook in 2010 weer op. En nu weer.

Statement

Van oorsprong was de broek met scheuren een teken van overmatig gebruik. In plaats van de broek met gescheurde knieën weg te gooien, bleven de eigenaars de broek dragen. In de jaren 70 was de ripped jeans meer dan een oud kledingstuk. Het item werd gebruikt als een politiek statement. De ripped jeans rebelleerde tegen de gevestigde (religieuze) orde. Hippies droegen de ripped jeans bijvoorbeeld in combinatie met gekleurde t-shirts.

Distressed 

Een ripped jeans dat verkocht wordt door een modehuis wordt vaak een distressed jeans genoemd. Deze chique variant lijkt oud, maar dat is ie natuurlijk niet. Door de broeken te schuren, met bleekmiddel of met chemicaliën te behandelen wordt de broek opzettelijk beschadigd. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een schaar in een van je broeken te zetten. Er bestaan al diverse Diyblogs die daarop gericht zijn. 

Hoe te dragen? 

Een distressed jeans kan je het best in een mom- en boyfriend jeans variant kopen. Deze broek is over het algemeen baggy,. Als je brede heupen, benen of taille hebt, is het oppassen met de pasvorm. En ook hier geldt weer: broekspijp oprollen om langer te lijken.