Stijlicoon: Elsa Schiaparelli

Ze was de grootste concurrent van Coco Chanel, was de bekendste Italiaanse modeontwerpster in de jaren 20 en de jaren 30 en ontwierp kleding die het stof enorm deed opwaaien. We hebben het over Elsa Schiaparelli. Deze legendarische Italiaanse fashionista dreigt in de vergetelheid te komen maar daat moet weer verandering inkomen!

Excentriek en gedurfd

In 1927 begon Elsa met het maken van sportkleding en opende ze haar eerste winkel. Nadat ze enkele bijzondere sportoutfits ontwierp en ze de tenniswereld shockeerde met hele korte rokjes hield ze het voor gezien. Elsa Schiaparelli wilde zich richten op couture want daar zat meer uitdaging in. Dat deed ze goed want haar bijzondere creaties vielen meteen in de smaak. Zo ontwierp ze lange zijden handschoenen met enorme nagels aan de vingers, jurken met uitstekende botten, hoeden in de vormen van schoenen en kreeften, naaide ze mestkevers op hoeden en bedrukte ze haar jurken met zoenende vrouwen en vissen. Bijzonder gedurfd voor die tijd! Tot haar klanten behoorde grote actrices zoals Mae West en Marlene Dietrich, ook Salvador Dali was een trouwe bezoeker van haar salon in hartje Parijs.

Ondergang en doorstart

De tweede wereldoorlog gooide flink wat roet in het eten en de inkomsten liepen terug voor de excentrieke ontwerpster. Nieuwe designers als Christian Dior werden populair en de kleding hoefde niet langer bijzonder te zijn. Men had behoefte aan wat simpelere kleding. Elsa was eigenwijs en bleef stug doorgaan met haar bijzondere creaties maar toch ging ze in 1954 failliet. In 2007 werd het modehuis Schiaparelli uit de vergetelheid gehaald door een Italiaanse ondernemer.  Hij vond het zonde dat een oud bedrijf dat zoveel betekenis had, verdwenen was. In 2014 was er zelfs sprake van een gehele doorstart en opende Schiaparelli weer een winkel in Parijs. Niet zo bijzonder als vroeger maar het is positief!

Tekst Max Herlings