Juiste kleding bij yoga

yogalegging

De juiste kleding is belangrijk bij yoga. Niet prettig zittende kleding draagt niet bij om geconcentreerd bezig te zijn. De juiste kleding is waar jij je het prettigst in voelt. Kies wel specifieke kleding voor de soort yoga. Bij Bikram Yoga of Hot Yoga is korte kleding beter dan een lange broek. En bij Hatha Yoga is een lange broek en tops comfortabeler. Vinyasa Yoga doe je het prettigst met een strakkere broek of yogalegging.

Verschillende materiaalstoffen

Yogakleren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen die allemaal hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Het meest gebruikt zijn katoen, bamboe, polyester en polyamide. Katoen is heel geschikt voor low tot medium intensieve yoga vanwege het opnemen van vocht. Bamboe kleding neemt ook gemakkelijk vocht op, maar reguleert ook de temperatuur. Dry-fit stoffen zijn gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en polyamide. Dry-fit stoffen reguleren warmte en zijn sneldrogend. Nadeel is dat het een plastic-achtige vezel is die op een chemische manier wordt gemaakt en niet biologisch afbreekbaar is. Kies je voor puur natuur dan zijn natuurlijke materialen zoals (biologisch) katoen, lyocell en bamboe de juiste keuze.

Yoga kleding

Een yoga outfit bestaat uit een yogalegging of broek en een top of shirt. De speciale yogakleding dient comfortabel te zitten. Kies kleding die comfortabel zit en niet knelt. Bijvoorbeeld een legging met een zachte tailleband. Ook los vallende kleding is prettig. Draag je een los vallende broek zorg dan dat het aangesloten is bij de enkels zodat de broek niet terugvalt bij omgekeerde houdingen. Degenen die liever sokken dragen tijdens het beoefenen van yoga, dragen ze meestal voor de grip. Sokken ontworpen voor yoga zijn voorzien van antislip en antisliphandvatten op de zolen voor een stabiele voet op verschillende vloeroppervlakken en yogamatten. In India de bakermat van de yoga zijn de kledingvoorschriften streng. Mannen en vrouwen moeten de schouders, buik en benen bedekken. Strakke, transparante en onthullende kleding is niet toegestaan.

Een yoga tas is erg handig om kleding in op te bergen. De langwerpige tas is speciaal ontworpen voor het mee kunnen nemen van yoga accessoires zoals de yogamat en yogablok.