Stijlicoon: Isabella Blow

Waarschijnlijk doet de naam Isabella Blow geen belletje bij je rinkelen maar toch was deze bijzondere vrouw een waar stijlicoon. Excentriek, gedurfd en verantwoordelijk voor de carrières van vele modellen en designers. Ja, deze vrouw kan niet ontbreken in ons lijstje van stijliconen.

Tragisch leven

Hoewel het leven van Isabella leek te bestaan uit glamour, was ze diep ongelukkig. Na een carrière waarin ze werkte voor Vogue, Tatler, kunstboeken schreef, de muze was voor Engelse hoedendesigner Philip Treacy, een van de meest bekende Britse socialites was en ervoor zorgde dat Alexander McQueen bekend werd, maakte ze op haar 48e een einde aan haar leven door het drinken van een fles onkruidverdelger. Ondanks dat ze al overleden is sinds 2007 blijven haar stijltje en haar ‘excentriekheid’ geroemd worden.

Haute hoeden

Isabella Blow was een enorme fan van hoeden. Ze had allerlei soorten in haar kleedkamer. Van excentriek en bijzonder tot truttig en typisch Engels. Vooral hoeden van haar grote vriend Philip Treacy waren haar favoriet. De vraag waarom ze altijd hoofddeksels droeg moet haar vast duizenden keren gesteld zijn. Gelukkig had ze er altijd een duidelijk antwoord op: ‘’Zo kan ik iedereen bij me vandaan houden. Zonder hoed op zou iedereen me zoenen, ik wil alleen gezoend worden door de mensen van wie ik hou!’’

Excentrieke fashionista

Dankzij Isabella Blow kennen wij Alexander McQueen. In 1995 toen McQueen nog een student aan de modeacademie was, werd Isabella helemaal verliefd op zijn eerste collectie. Ze besloot om de gehele collectie te kopen en zag zichzelf als mentor en best friend van Alexander McQueen. Door al haar moeite die ze in hem stak, werd hij op jonge leeftijd al een grote naam in de Engelse mode scene. Het is dan ook niet gek dat Isabella zich de rest van haar leven bleef steken in McQueen creaties. Excentriek, bijzonder en opvallend, net zoals zij zelf was. Ook merken als Givenchy, Azzedine Alaia en Vivienne Westwood waren haar grote favoriet. Haar kleding was nooit saai en altijd bijzonder, je kon zien dat Isabella graag een feestje van haar outfits maken. Dankzij haar liefde voor kleding en haar grote steun aan beginnende designers is ze een echt stijlicoon!

Tekst Max Herlings