Stijlicoon: Jayne Mansfield

Ze wordt ook wel de dubbelganger van Marilyn Monroe genoemd maar is lang niet zo bekend. Jayne Mansfield was naast actrice en it-girl ook een waar stijlicoon. Met haar flamboyante en sexy stijltje deed ze hel wat stof opwaaien in de truttige vijftiger jaren.

Sekssymbool

Dankzij haar wulpse figuur met borsten, heupen en billen, haar blonde haren en haar liefde voor diepe decolletés werd Jayne Mansfield al snel gebombardeerd tot sekssymbool. Iets waar ze zelf maar al te blij mee was aangezien ze dol was op aandacht en publiciteit. Ook verscheen ze diverse keren in de Playboy en ontblootte ze haar borsten vaker dan een keer in het openbaar. Ondanks haar imago als dom blondje was ze dit niet: ze sprak 5 talen (Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans) en haar IQ was 163.

Glamour maar een tikje ordi

Haar voorliefde voor panterprint, rondlopen in bikini’s, grote sieraden en over de top bontjassen was voor in de jaren 50 bijzonder te noemen. Waar andere vrouwen zich ingetogen kleedde, ging Jayne compleet los. Zelfs Marilyn Monroe hield het nog rustig vergeleken met Miss Mansfield. Haar tailles insnoeren en iets te strakke kleding dragen was ook een favoriete bezigheid van Jayne. Je moet maar durven in die tijd! Zelfs haar trouwjurk zat zo strak dat haar curves meer opvielen dan haar gezicht. Volgens velen een tikje ordinair maar glamorous was het zeker!

Kledingstijl

Toen ze wat ouder werd en haar kinderen wat ouder werden, begon Jayne het wat rustiger aan te doen. Ze maakte nog enkele films en kleedde zich rustiger. Ze droeg vooral de cigarette pants, ballerina’s en simpele shirts en jasjes. De rustige stijl was misschien even wennen maar het stond haar wel. Als ze een première had, pakte Jayne uit als vanouds met de hoognodige glitters, doorschijnende stof en het laten zien van lichaamsdelen. Helaas kwam ze op 34-jarige leeftijd om het leven bij een zwaar ongeluk net buiten New Orleans.

Tekst Max Herlings

Beeld: Flickr