Welk alternatief voor wegwerpkoffiecups is echt groen?

vrouw koffie aan het drinken

Het kan soms lastig zijn te weten welk duurzaam alternatief écht beter is voor de aarde. Denk maar eens aan koffiecups. Wegwerpkoffiecups van aluminium en plastic, zoals Nespresso cups, zorgen voor veel afval en onnodige verspilling van materialen. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven op de markt, zoals herbruikbare koffiecups, recyclebare koffiecups en zelfs cups die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Maar welke van deze opties is het duurzaamst? In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje, waardoor je met gemak de meest groene keuze kunt maken.

Koffiecups die hervulbaar of recyclebaar zijn

Recyclebare koffiecups kunnen na gebruik worden ingeleverd of opgestuurd. Vervolgens worden er van die cups weer grondstoffen gemaakt waar nieuwe koffiecups uit gefabriceerd kunnen worden. De cups belanden daardoor niet op de afvalhoop, waardoor er minder materialen verloren gaan. De keerzijde is dat er bij het inleveren, vervoeren en recyclen van de cups ook uitstoot vrijkomt. Ook herbruikbare koffiecups hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Deze koffiecups zijn gemaakt van bijvoorbeeld RVS en plastic, waardoor ze vaker dan één keer kunnen worden gebruikt. Toch is ook dit niet altijd de meest handige oplossing. Je moet de koffiecups namelijk zelf opnieuw vullen, waarbij je tegen verschillende problemen aan kunt lopen. De koffie die je gebruikt moet bijzonder fijngemalen zijn, fijner dan de koffie uit de supermarkt. Ook blijft koffie in gesealde koffiecups langer goed dan in een geopende zak. Daar moet je rekening mee houden bij het vullen van je cups.

Biologisch afbreekbare cups

Dan zijn er nog koffiecups die biologisch afbreekbaar zijn, zoals die van De Koffiejongens. Deze koffiecups zijn niet gemaakt van plastic of aluminium, maar van materialen zoals suikerriet en mais. Die kunnen door de natuur gewoon worden afgebroken. In een composteringsinstallatie vergaan dit soort cups zelfs sneller dan een bananenschil. Dat zorgt ervoor dat je deze cups na gebruik gewoon in de groene bak kunt doen. De koffieprut belandt op die manier ook op de composthoop, waar er mooie compost van gemaakt kan worden. Daar kunnen vervolgens weer gewassen van groeien. Je kunt ook een koffie-abonnement nemen, waardoor je nooit te veel of te weinig koffie in huis hebt.

Een duurzame keten

Bij De Koffiejongens zijn niet alleen de cups duurzaam, maar is er in de hele keten rekening gehouden met duurzaamheid. Zo worden de koffieboeren geholpen met de productie van hun koffie, waardoor er minder pesticiden gebruikt hoeven worden. Ook wordt de koffie verpakt in dozen van duurzaam karton, en worden bestellingen zoveel mogelijk met de fiets bezorgd. Duurzamer kan bijna niet! Ben je dus op zoek naar een écht groen alternatief op wegwerpkoffiecups, dan kom je al snel bij De Koffiejongens uit.