Wat is ‘schoonheid’?

Het woord “schoonheid” wordt op veel verschillende manieren gebruikt. In het woordenboek wordt het gedefinieerd als iets dat een lust is voor het oog of dat aantrekkelijk is, zoals een mooi huis, of een mooi landschap. Maar wat betekent ‘schoonheid’ als het om mensen gaat?

Fysieke schoonheid

We weten allemaal dat we ons aangetrokken voelen tot mensen die fysiek aantrekkelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met mooi haar. We kunnen dit met onze eigen ogen zien en zelfs van veraf waarnemen. Het is niet nodig om fysiek dicht bij iemand te zijn om hun fysieke schoonheid te kunnen waarderen.

Mooie dingen

Wij voelen ons aangetrokken voelen tot dingen die mooi zijn. Zo genieten we het kijken naar schilderijen of beeldhouwwerken. Of we kunnen de schoonheid van de natuur waarderen. Er is natuurlijk ook niets mis met het genieten van de schoonheid van dingen.

Schoonheid en de mens

Wanneer we het echter over schoonheid hebben in de context van de mens, zijn er twee aspecten waarmee we rekening moeten houden. Het ene aspect heeft betrekking op de fysieke verschijning van een persoon. Dit omvat zijn huidskleur, haarkleur, lengte, gewicht, gelaatstrekken en andere fysieke attributen. Het tweede aspect heeft betrekking op de persoonlijkheid en het karakter van de persoon.

Uiterlijk en innerlijk belangrijk

Sommige mensen geloven dat iemands fysieke verschijning belangrijker is dan zijn persoonlijkheid. Andere mensen vinden dat de persoonlijkheid belangrijker is. De waarheid is dat beide even belangrijk zijn. Je kunt een persoon niet alleen op zijn fysieke verschijning beoordelen. Evenmin kun je iemand beoordelen op basis van de persoonlijkheidskenmerken die hij vertoont. Beide aspecten zijn even belangrijk.

Er is geen goed of fout

Schoonheid is subjectief. We hebben allemaal onze eigen definitie van wat schoonheid is. We hebben allemaal onze eigen mening. Sommige mensen kijken liever naar de buitenkant. Anderen kijken liever naar de binnenkant. Er is geen goed of fout antwoord. Onthoud alleen dat het puur persoonlijk is wat iemand ‘schoonheid’ vindt.