Arabische kleding: coutureparadijs

Wij gewone stervelingen kunnen slechts dromen van couturejurken waar 180 uur werk in zit en die gemaakt zijn met de beste materialen. Tout bekend Hollywood loopt weg met dit soort jurken en ook adellijke dames bestellen graag een jurk bij Chanel, Givenchy of Dior. Maar er is nog een groep vrouwen die helemaal weg is van de peperdure high fashion: de dames uit het Midden-Oosten!

Desert chic

Volgens de CEO van Hermès, Patrick Thomas, zijn China en de landen in het Midden-Oosten de nieuwe grootste markten voor high fashion: ‘’Jarenlang draaide het in deze landen om bling bling en opzichtige kleding. Nu genieten de mensen met geld van een meer verfijnde smaak en daarom investeren ze graag in dure couture.’’ Waar deze vrouwen het geld vandaan halen om deze kleding te kunnen betalen? Vaak is manlief lid van een adellijke familie of is hij snel rijk geworden met handel als olie, hotels of winkels.

Midden Oosten

Vooral in Dubai, Qatar en Abu Dhabi lopen de dames weg met de grote designers. Givenchy, Louis Vuitton en Chanel zijn een aantal modehuizen die worden leeggekocht door de arabische elite. In de meeste shopingmalls in het Midden Oosten zijn winkels te vinden van de dure merken. Maar wie echt voor het meest luxe gaat, vliegt in privé jet even op en neer naar Parijs, Milaan of Londen en laat een nieuwe outfit op maat maken. Enkele maanden later wordt er een pakketje bezorgd met daarin jouw nieuwe couture outfit, de prijzen? Die variëren tussen de enkele tienduizenden euro’s tot soms wel tonnen voor zeer bijzondere items. In 2012 werd er voor 700 miljoen euro high fashion bestelt vanuit de Emiraten!

Party outfits

Wie kent de scène uit SATC2 niet waarin Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha kennismaken met streng islamitische vrouwen die onder hun boerka’s en sluiers de nieuwste modecollecties dragen van Louis Vuitton en Dior? Dit is geen raar verzinsel van de regisseur. Nee, in deze oliestaatjes lopen de dames er op straat gesluierd bij maar thuis, in het bijzijn van hun gezin, mag de sluier eraf en dragen ze hun dure couture garderobe waar wij alleen maar van kunnen dromen. Niet alleen thuis pakken ze uit:  een gemiddelde vrouw uit de upperclass van de Arabische wereld heeft elke maand meerdere feesten met vriendinnen en elke jaar gemiddeld rond de 15 tot 20 bruiloften. Iedereen op die feesten is gehuld in de nieuwste creaties en geef toe, ook jij zou dan flink willen uitpakken. De angst om iemand te betrappen in dezelfde outfit is groot!

Stijlicoon: Sheikha Mozah 

Er is een vrouw in de Arabische wereld die de kroon spant met haar designer garderobe: Sheikha Mozah- de koningin van Qatar. Er zijn talloze artikelen over haar stijl geschreven, websites over haar en haar looks worden wereldwijd besproken door modejournalisten. Sheikha Mozah wordt ook wel de bestgeklede Royal van de wereld genoemd, daar kunnen we ons best iets bij voorstellen!