Emma Watson treedt toe tot Kering om mode en duurzaamheid op de kaart te zetten

Actrice en activiste Emma Watson is onlangs toegetreden tot de raad van bestuur van de luxe conglomeraat Kering. Deze internationale Franse groep heeft onder andere de wereldberoemde modehuizen Yves Saint Laurent, Alexander McQueen en Gucci in haar portefeuille.

Veel ervaring met mode en duurzaamheid

Kering is zeer enthousiast over de benoeming van Watson. De groep prijst haar ‘enorme ervaring’ in de modewereld en haar focus op duurzaamheid. Zo is de actrice, die ooit doorbrak als Hermelien Griffel in de Harry Potter films, een groot voorvechter van duurzame mode. Ze is onder andere voorstander van de app Good On You, dat merken beoordeelt op basis van hun duurzaamheid en ethiek.

Onberispelijke referenties

Orsola de Castro is mede-oprichter en wereldwijd creatief directeur van de non-profit Mode Revolutie. Aan CNN vertelde ze over de ‘onberispelijke’ refenties van Watson en haar ruime ervaring in zowel de mode- als duurzaamheidsindustrie. De actrice is in staat om voor systematische veranderingen te zorgen. Hoewel Watson een voorstander is van duurzaamheid, is ze volgens de Castro ‘geen expert’. Ze is echter wel de perfecte persoon om duurzaamheid en mode op de kaart te zetten, bijvoorbeeld via social media.

Voorzitster duurzaamheidscomité

Al enkele jaren integreert Watson duurzaamheid in haar outfits op de rode loper. De wereldberoemde actrice en feministe wordt zodoende niet alleen lid van het raad van bestuur van Kering, maar ook voorzitster van het duurzaamheidscomité. Kering kondigde vorig jaar aan dat haar activiteiten, zoals de leveringsketen, ‘koolstofneutraal’ zullen worden.

Mode en duurzaamheid

De benoeming van Watson sluit aan bij de groeiende rol van modemerken in de duurzaamheidsindustrie. De wereldwijde klimaatcrisis speelt daarbij zeker een rol. Ook vraagt de consument steeds vaker om duurzaamheid en ethisch verantwoorde keuzes wat betreft klimaat en milieu, en modehuizen willen daar aan voldoen.

Gucci

Een van de modehuizen die sterk reageert op de vraag naar meer duurzaamheid is Gucci. De wereldwijde Covid-19 pandemie heeft het vraagstuk van ecologische en economische duurzaamheid in de mode nog hoger op de agenda gezet. Alessandro Michele, creatief directeur van Gucci, kondigde onlangs aan dat het merk het aantal modeshows jaarlijks van vijf naar twee gaat verminderen.