De grootste stijliconen uit de oude doos

Wie denkt dat stijl de laatste jaren steeds belangrijker is geworden, heeft het helemaal mis. In elke periode van onze geschiedenis zijn er vrouwen geweest die zich wisten te onderscheiden met hun bijzondere gevoel voor smaak en mode. Maar wie waren deze vrouwen en wat maakte hen zo bijzonder?

Frida Kahlo (1907 – 1954)

Deze Mexicaanse schilderes stond heus niet alleen bekend om haar bijzondere kunstwerken. Nee, ook haar uitbundige manier van kleden was vaak het onderwerp van gesprek. Altijd kleurrijk in zowel jurken, accessoires en make-up en vaak afgemaakt met bloemen in het haar, verschillende soorten kettingen, strikjes en bijna altijd sjaals om haar schouders. Nu vinden we de wenkbrauwen van Cara Delevingne misschien wild. Die van Frida waren nog net iets heftiger en weelderiger!

Josephine Baker (1906 – 1975)

De vrouw met het bananenrokje, de vrouw met het regenbooggezin en de eerste donkere superster van Amerika. Josephine heeft veel titels en was dan ook meer dan een actrice, zangeres en danseres. Ze was sexy maar nooit ordinair en wist met kleine dingen een flink statement te maken. Zelfs met een hoop ontblote huid, veren en glitters was Josephine Baker nog een keurige dame! Doe haar dat nu nog maar eens na.

Marlene Dietrich (1901 – 1992)

Dit Duitse sekssymbool stond bekend om haar zowel erg vrouwelijke en verfijnde looks en om haar mannelijke, harde looks. Bijzonder en zeker voor in de tijd dat Marlene een superster was! Altijd glamoureus en voorzien van veren, bont, parels, handschoenen en een sigarettenpijpje. Ja als ze voor vrouwelijk ging, was Marlene iemand die de hoofden deed draaien! Toen ze zich mannelijker begon te kleden was dat een grote happening voor die tijd maar geef toe, deze vrouw rockt een maatpak nog beter dan de meeste mannen tegenwoordig!

Elsa Schiaparelli (1890 – 1973)

Ze wordt ook wel de Italiaanse Coco Chanel genoemd en dat is niet zonder reden! Elsa was een van de populairste en meest getalenteerde modeontwerpsters van de 20e eeuw en het modehuis Schiaparelli bestaat nog steeds. Haar stijl had humor en was voor de jaren 20 en 30 bijzonder apart te noemen. Schiaparelli was een van de eerste ontwerpsters die prints op kleding kon drukken en voegde vaak natuurlijke elementen toe aan haar outfits zoals kreeften, kevers of bladeren!

Katharine Hepburn (1907 – 2003)

In 1999 werd Katharine Hepburn nog verkozen tot allergrootste vrouwelijke filmlegende en dat snappen wij! Van de jaren 30 tot de jaren 90 speelde deze Amerikaanse talloze rollen en dit leverde haar ook ontzettend veel prijsnominaties op. Ook op stijlgebied was ze een legende. Katharine was de koningin van de androgyne look en wist met haar wat mannelijke kleding de mode pers altijd bezig te houden. Jurken en rokken waren haar vreemd. Nee, ze droeg pantalons, oversized blouses en loafers en brogues. Super chique en vooral erg bijzonder!

Tekst Max Herlings