Do’s and don’ts: Jassen

De koude wind blaast zo door je dunne zomerjasje heen en de winterjassen moeten nu toch echt aangetrokken worden. Een jas is niet meer weg te denken en vooral grote, lange jassen doen het goed deze herfst/winter. Maar is dat wel zo flatterend voor elk figuur? Hieronder staan verschillende do’s & don’ts waardoor jij er slank uitziet in je jas of je nou lang, klein, breed of slank bent. 

Bouw

Do’s

Don’ts

Smalle schouders

Wanneer je smalle schouders hebt, kies je voor jassen met een lichte schoudervulling en details op de schouders. Je kunt eventueel ook kiezen voor een double-breasted jas.

Kies wanneer je smalle schouders hebt absoluut niet voor hangende schouders. Zorg er dus voor dat je niet te dunne stof hebt die om je schouders heen valt.

Brede schouders

Heb je brede schouders? Kies dan voor losse jassen waar de schouders niet in worden geaccentueerd. 

Vermijd de ‘double-breasted’ jassen en hoge, gesloten nekken. Ook is het slim om geen jas te kopen met borstzakjes, schouderdetails en schoudervullingen. 

Grote borsten

Heb je grote borsten kies dan voor een diepe V-hals en een smalle revers (omgeslagen flap aan de voorkant van een jas).

Vermijd net als bij brede schouders de hoge neklijnen en double-breasted jassen. Hierdoor accentueer je je borsten te veel en wordt de aandacht vooral daar heen getrokken.

Kleine borsten

Wanneer je kleine borsten hebt, moet je de nadruk proberen te leggen op je taille. Laat je taille smaller lijken door een riempje in je jas.

Kies absoluut níét voor vierkantige/hoekige jassen. Hierdoor vallen je borsten helemaal niet op en wordt je figuur alleen maar negatiever benadrukt. Het lijkt dan namelijk alsof je geen figuur hebt, en dat is natuurlijk niet zo!

Curvy

Ben je een ‘curvy’ woman. Benadruk dan je vormen door een rechte jas of een jas met een riem. Met een jas die eindigt in de buurt van je knieën zit je altijd goed.

Vermijd opgestikte zakken, hoge neklijnen en te volle en drukke jassen. Dit is too overwelming voor jouw figuur!

Klein

Wanneer je wat kleiner bent, ga dan voor een jas die net op de knie zweeft. Ga niet voor teveel poespas qua details.

Wanneer je klein bent kies je niet voor lange jassen. Ga ook niet voor grote jassen, daar verdwijn je namelijk in. Teveel details op je jas is ook nooit goed bij kleinere mensen.

Mannelijk

Heb je een wat mannelijkere bouw, dus wat ‘rechter’: ga dan voor het accenturen van je taille. Wat ook goed is om je mannelijke vormen te bedekken is een hooggesloten jas met een wat strakkere taille.

Wanneer je een mannelijk figuur hebt ga dan alsjeblieft niet voor te volle jassen. Dit benadeelt je rechte bouw. Hetzelfde geldt voor overdreven schouderdetails als teveel knopen of pailletjes.

Buikje

Een buikje hebben is niet erg, vooral niet als je je goed kleed. Ga voor een jas met een recht model.

Wanneer je een buikje hebt kies dan niet voor een double-breasted jas. Vermijd ook geaccentueerde tailles en zakken in de buurt van je taille. Hierdoor komt de nadruk namelijk op je buik te liggen, en dat wil je in dit geval waarschijnlijk niet hebben.

Tekst Karlijn van Mil