Vogue coverfoto van Kamala Harris leidt tot kritiek: nieuwe editie aangekondigd

Vogue zal een gelimiteerde editie van haar nieuwste nummer uitbrengen met een andere cover foto van vice-president Kamala Harris, zo laat het wereldberoemde tijdschrift weten. De originele coverfoto leidde tot veel kritiek.

‘Ongepaste foto’

Critici vonden de foto die het papieren exemplaar van het februarinummer sierde niet gepast, omdat het er volgens hen slecht uitzag en afbreuk deed aan de prestaties van Kamala Harris als de eerste vrouwelijke vice-president. Beide foto’s zijn gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Tyler Mitchell. Hij was in 2018 de eerste zwarte fotograaf die een Vogue-cover maakte met zijn portretten van muziekicoon Beyonce.

Kritiek op social media

Gebruikers op sociale media vonden vooral de belichting van de foto niet om naar huis te schrijven. Op de foto dragt Harris een blazer, jeans en sneakers. Men vroeg zich ook af of Vogue haar huid lichter had gemaakt. Modecriticus Robin Givhan schreef in de Washington Post dat de cover “te familiair” was en Harris niet ‘voldoende respect’ gaf.

Vogue kondigt nieuwe exemplaren aan

Naar aanleiding van de kritiek kondigde Vogue aan enkele nieuwe exemplaren uit te brengen met een formeler portret van Harris in een lichtblauw Michael Kors-broekpak. Die foto was gebruikt voor de digitale cover.

Beperkt aantal speciale inaugurele nummers

“Als erkenning van de enorme belangstelling voor de digitale cover en om dit historische moment te vieren, zullen we een beperkt aantal speciale inaugurele nummers uitgeven” meldt een woordvoerder van Vogue.

“Verkiezingsoverwinnig niet bagateliseren’

Hoofdredactrice Anna Wintour moest de originele afbeelding verdedigen nadat die eerder deze maand online verscheen. Ze hield vol dat het niet de bedoeling van het tijdschrift was om de verkiezingsoverwinning van Harris te “bagatelliseren”.

Reactie van Harris

Kamala Harris reageerde niet publiekelijk, maar bronnen dicht bij haar vertelden Amerikaanse media dat ze verrast was door de keuze voor de meer ontspannen foto.

Wintour neemt verantwoordelijkheid

Kritiek op Vogue komt vaker voor. Eerder kwam hoofdredactrice Anna Wintour die onder druk te staan tijdens de massale Black Lives Matter protesten in de Verenigde Staten van afgelopen zomer. Ze bood excuses aan voor het feit dat ze niet genoeg ruimte had gemaakt voor zwarte stylisten en fotografen in het tijdschrift. Wintour zei dat ze “de volledige verantwoordelijkheid” nam voor “het publiceren van beelden of verhalen die kwetsend zijn geweest”.