Ethische mode steeds meer in opkomst

In 2019 meldden de Verenigde Naties dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 8-10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met name fast fashion is een probleem. Bij de productie van textiel is niet alleen veel water nodig, maar ook veel kooldioxide. Bovendien belanden van deze producten op de vuilnisbelt of worden verbrand in plaats van dat ze daadwerkelijk worden vervoerd. Maar we hebben goed nieuws: ethische mode is steeds meer in opkomst

Verspilde kleding

Verspilde kleding is helaas een groot probleem. In Europa kopen Britse consumenten de meeste goederen van alle andere Europese markten, met naar schatting 26,7 kg kleding per persoon per jaar. Dit is veel meer dan wat gewone mensen vaak gebruiken, dus de levensduur van kleding is erg kort. Om de zaken nog erger te maken omvatten goedkope stoffen die voor opslag worden gebruikt kunststoffen zoals polyester. Deze materialen kunnen niet worden gerecycled en vormen het grootste deel van het afval dat zich op stortplaatsen ophoopt.

Meer aandacht voor milieu impact

Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de milieu-impact van fast fashion. Daarom zijn meer en meer consumenten op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven, zoals bamboe kleding. Velen wenden zich tot TikTok voor tips.

Modeontwerpers aan de slag

Om aan de vraag te kunnen voldoen, moeten modeondernemers hun fantasie gebruiken. De ontwerper van TikTok is Scarlett Hawkes van AFRAYED Upcycling. Scarlett is zich al van kinds af aan bewust van de invloed van fast fashion en heeft er altijd van gehouden om haar eigen kleding te naaien. In maart 2020, toen COVID-19 het moeilijker maakte om stoffen online te kopen begon Scarlett te experimenteren met oude kleren in huis. Haar dagelijkse werk in een liefdadigheidsinstelling gaf haar toegang tot ‘rommel’. Scarlett maakte van de gelegenheid gebruik en besloot er producten van te maken

Minder verspild afval

Tegenwoordig heeft Scarlett van haar hobby een klein bedrijfje gemaakt. Ze verkoopt op maat gemaakte patchworkkleding aan mensen over de hele wereld. De gebruikte stof zou anders zijn weggegooid. Door het zelf te maken is er minder sprake van verspild afval. Verschillende industrieën gebruiken bovendien afval om dierproducten te maken en meer samenwerking kan de kilo’s aan afval uit de mode industrie verminderen.

Ethische mode in opkomst

John Pabon is oprichter en hoofdadviseur van Fulcrum Strategic Advisors. Dit is een risicomanagementbedrijf gericht op duurzaamheid. Hij merkt dat zelfs bij grote bedrijven deze trend in opkomst is.
Pabon: “Als het bedrijf rond de tafel zit, merken ze vaak dat andere mensen in de groep vragen hebben of suggesties doen die duurzaamheid binnen het bedrijf te versnellen”.

Goed nieuws dus voor de mode industrie!