Waarom is zwart een stijlvolle kleur?

Over het algemeen dragen mannen graag zwarte t-shirts. Ze zorgen voor een stoere uitstraling en geven een comfortabel gevoel.  Het dragen van de kleur zwart is om verschillende redenen een goed idee. Zo kom je er altijd netjes mee voor de dag. Welke voordelen heeft een zwart t-shirt nog meer te bieden?

De basiskleur zwart

Zwart is samen met wit en grijs een echte basiskleur. Je kunt het combineren met vrijwel elke andere kleur. Door hun tegenstelling staat een combinatie van zwart en wit bijvoorbeeld fantastisch. Of geef kleur aan een zwarte outfit door bijvoorbeeld donkerblauwe schoenen te dragen. De kleurencombinatie zwart en donkerblauw is op dit moment helemaal in, maar blijft ook in de toekomst mooi. Zwart is een tijdloze kleur dat nooit verveelt. Bovendien roept het doorgaans positieve associaties op. Zo geeft een zwart t-shirt je een stoere en krachtige uitstraling. Tegelijkertijd ademt de kleur ook iets mysterieus uit. Hoe dan ook bepaald kleur voor een belangrijk deel je uitstraling naar de buitenwereld.

Kleur voor een nette uitstraling

Dat zwart je een bepaalde uitstraling geeft is ook gebleken uit onderzoek. Zo blijkt het een van de beste kleuren te zijn om te dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Met zwart kom je namelijk serieus en betrouwbaar over. Naar het schijnt werkt zwart het beste wanneer je een zelfstandige functie ambieert. Met een zwart shirt onder een net overhemd of jasje maak je dus een goede indruk.

Zwart kleedt af

Een ander voordeel van de kleur zwart is dat het bijzonder goed afkleedt. Zodoende is het de ideale kleur wanneer je graag iets slanker wilt lijken. Dit gegeven wordt ook wel de ‘optische illusie’ genoemd. Combineer het zwarte t-shirt bijvoorbeeld met een broek in dezelfde kleur. Door de donkere kleuren lijk je slanker dan ooit. Bovendien zie je er meteen heel stijlvol uit. Zwart heeft namelijk een ‘chique’ imago, waardoor je er altijd uitstekend mee voor de dag komt.

Zwart maken in designprogramma’s

Er is natuurlijk wel een verschil tussen zwart en zwart. Zo is er gewoon zwart, maar ook diepzwart. Voor het drukken van een zwarte kleur wordt vaak het CMYK-kleurensysteem gebruikt. Deze bestaat uit zwart en de basiskleuren cyan, magenta, yellow en key. Er bestaan diverse designprogramma’s om de kleur zwart te maken. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met Photoshop en Indesign. Het is een kwestie van veel experimenteren en oefenen voordat je een mooi resultaat bereikt. Het creëeren van de juiste verhouding is best een uitdaging. Voor een diepzwarte kleur kun je het beste honderd procent zwart, 50 procent cyaan en 40 procent magenta en geel toepassen. Met deze verhouding druk je doorgaans de kleur zwart het beste af.

Tijdloze kleur

Soms is een bepaalde kleur een tijdje helemaal hip. Zo vind je in veel huishoudens op dit mintgroen. Enkele jaren geleden kwam je juist overal de kleur geel tegen. Maar de kleur zwart is geen hype die weer over gaat. Zwart is namelijk tijdeloos, en al decennia lang in het straatbeeld te vinden. Dit komt onder andere door het feit dat het een neutrale kleur betreft. Je kunt het werkelijk met elke andere kleur combineren. Zo past een zwarte leren jas bijvoorbeeld perfect op een stoere jeans. Of draag een zwart t-shirt met een paar mooie leren laarzen eronder en combineer het met een stijlvol en/of kunstzinnig horloge. De mogelijkheden die je hebt met deze kleur zijn eindeloos!