Alexander McQueen spring/summer collectie 2014

De eerste grote collectie van creative director Sarah Burton sinds haar terugkeer van haar bevalling voor Alexander McQueen mag er wezen. Een duidelijke stap voorwaarts volgens de kritieken; stappen die al sinds 2010, toen ze het touw overnam van Alexander McQueen, met regelmaat terugkeren.

Tribal prints

In plaats van de extravagante ontwerpen van het vorig seizoen wordt de modewereld nu overspoeld met eenvoudige, scherpe, strakke grafische prints en borduursels; lijnen, cirkels en vierkanten uitgedrukt in rechtlijnige vormen uit de 1920’s Maar ook tribal prints en etnische invloeden overheersen op de catwalk.  Het palet aan kleuren is bijna geheel teruggebracht tot de basiskleuren rood, wit, blauw en zwart. De ontwerpen zijn gedetailleerd met gebruikmaking van plooien, borduursels en kraaltjes in complexe geometrische figuren. Digitale ontwerpen werden even opzij gezet voor de traditionele screen printing.

Mix met McQueen

Al met al was de collectie een prachtige mix van luxe en terughoudendheid, modern en traditioneel, vorm en functie. Sportkleding (leren joggingbroeken), diverse culturele referenties (de zip trim en kralenwerk) en een streven naar moderniteit beïnvloed door baanbrekende stromingen uit de twintigste-eeuwse kunst en architectuur vormen allemaal onderdeel van deze collectie. Etnische diversiteit en uitbundige Art Deco is momenteel sterk aanwezig tijdens het voorjaar van 2014, zo ook bij McQueen.

Kortom de collectie van Alexander McQueen is een ware smulpartij voor de fashionista die van verandering houdt en bereid is te spelen met eenvoudige en toch uitdagende trends.