Babykleding kiezen: waar je moet op letten?

Lieflijke prints vind je volop in kinder- en babykleding. Het liefst zou je alles wel willen kopen! Maar om een selectie te maken moet je op een aantal zaken letten, zoals veiligheid en gemak. Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het kopen van babykleding? Lees snel verder voor het antwoord.

Babykleding moet mooi én praktisch zijn

Babykleding moet niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn. Zo moet het lekker zitten en goed wasbaar zijn. En natuurlijk moet je ook rekening houden met de kosten. Overschrijd niet je budget en besef dat het niet erg is om sommige kleding tweedehands te kopen.

Veiligheid is zeer belangrijk

Veiligheid is zeer belangrijk wanneer het om babykleding gaat. Blijf uit de buurt van kledingstukken met kleine knopjes omdat ze het risico op verstikking vergroten. die strak om de armen, benen of nek zitten zijn ook onveilig. En kies alleen kleding met een beperkt aantal versieringen die niet los kunnen laten.

Kies voor brandveilige slaapkleding

Kies brandveilige slaapkleding. De labels op de slaapkleding van je kind geven aan of het goed gebruikt moet worden om brandvertragend te zijn of dat het textiel zelf brandvertragend is. Vlamvertragend textiel heeft bijzondere richtlijnen voor het wassen die je moet volgen om te voorkomen dat het brandvertragend materiaal weggaat. In feite is dit een gebied waar tweedehands artikelen misschien geen goede keuze zijn. Want als ze verkeerd zijn gereinigd hebben ze hun werking verloren.

Kies voor kleding die gemakkelijk aan te doen is

Bedenk hoe gemakkelijk de kleding aan en uit te trekken zal zijn. Het aankleden van een pasgeborene kan een beetje een strijd zijn. Hou je aan deze tips wanneer u kleding kiest om het aankleden veel gemakkelijker te maken:

  • Kies voor babykleding met losse mouwen: Drukknopen en ritssluitingen aan de voorkant zijn veel gemakkelijker aan en uit te trekken dan die aan de achterkant. Losse mouwen zijn gemakkelijker aan en uit te trekken dan strakke mouwen.
  • Kies voor een brede hals of drukknopen: Brede halzen of drukknopen in de nek maken het aankleden minder ingewikkeld. Als u kledingstukken kiest die over het hoofd worden getrokken, doe dat dan snel, want baby’s raken in paniek als hun ademhaling wordt belemmerd of als ze je niet kunnen zien.
  • Kies voor gemakkelijke openingen: Zeer gemakkelijke openingen in het kruis maken het sneller en eenvoudiger om babyluiers te vervangen. Je hoeft namelijk niet alle kleding van je baby uit te trekken.
  • Plan vooruit: Sommige baby’s passen nooit in de “pasgeboren” maat. Anderen ontgroeien de maatkleding van 3 maanden al na een maand. Koop dus kleding in verschillende maten, van groot naar klein. Het is geen goed idee om seizoenskleding, zoals zwemkleding of winterlagen, ruim van tevoren aan te schaffen. Het is namelijk onmogelijk om de kledingmaat van je baby over 3 of 6 maanden exact te voorspellen.