Bamboe: zeer fijn en zijdezacht

ondergoed man en vrouw

Bamboe, oftewel bamboevezels zijn sinds het begin van de 21ste eeuw het duurzame gezicht geworden van de textielindustrie. Het oogsten en verwerken van deze vezels is milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld katoen. Hoe dit precies milieuvriendelijker is, wordt in dit artikel besproken. Ook bespreken we de kleding varianten en de voordelen van bamboetextiel.

Wat zijn de voordelen van de bamboevezel?

Bamboe is een unieke plant. Om de voordelen van deze plant te kunnen achterhalen, moeten we de plant beter leren kennen. De meest unieke eigenschap van de bamboeplant is dat deze voldoende heeft aan regenwater, terwijl katoen zo’n 2.6% van het wereldwijde waterverbruik nodig heeft. Tevens heeft de bamboeplant geen bestrijdingsmiddelen nodig zoals pesticiden. Katoen daarentegen heeft 25% van dit middel nodig. Er zijn nog diverse andere voordelen, maar we zullen nu op de voordelen voor de drager focussen.

Welke kledingstukken zijn er?

Bamboe sokken, ondergoed, tops en shirts worden geproduceerd. Wil je meer informatie en jezelf laten inspireren door het huidig aanbod? Dan adviseren wij om de website van Bamboo Basics te bekijken.

Zijdezacht materiaal 

Bamboekleding kent zo’n vijf voordelen voor de drager. Deze vijf voordelen zijn:

  • De stof voelt soepel en zijdezacht aan. Dit komt door het ronde oppervlak van de bamboevezels. Een hoog draagcomfort dus!
  • Bamboetextiel is van zichzelf een antibacteriële stof. bij andere stoffen (zoals katoen) wordt dit bereikt door het (chemisch) toevoegen van hypoallergeen.
  • In de zomer werkt bamboe verkoelend en in de winter is het warmer dan katoen. De open structuur van de vezels zorgt hiervoor.
  • Bamboe is van nature UV-beschermend en filtert 98% van de schadelijke stralingen.
  • De micro gaatjes in de bamboevezel zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt overigens zo’n 70% meer vocht op dan katoen!

Kortom, bamboe kent zowel voordelen voor het milieu als de drager!