Charlie Hebdo items online verkocht

We schreven eerder al over T-shirts met Ebola erop en vandaag gaan we het hebben over Je suis Charlie. Afgelopen week was een verschrikkelijke periode voor de Fransen en zelfs voor andere landen. Iedereen leeft mee met de nabestaanden van de Charlie Hebdo. Er worden op o.a. Ebay allerlei items verkocht met het motto ‘je suis Charlie’.

Verantwoord of niet?

Sommige zullen meteen roepen, dat is misbruik maken van de situatie! Maar sommigen zien het als het steunen van de betrokkenen, maar is dat wel zo? Een uiting van solidariteit is het sowieso, maar mensen willen er ook geld aan verdienen. Je suis Charlie is een echt ‘merk’ geworden en wordt verkocht over de hele wereld online. Wij vinden het te ver gaan, net als de ebola-zusterpakjes

Accessoires

Op verschillende websites zijn er T-shirts te verkrijgen met de zin en er zijn ook mokken en sleutelhangers te vinden. De prijzen zijn niet zo hoog: T-shirts zijn ongeveer €15 en mokken €5. Er zijn wel hogere prijzen te vinden als het om Charlie Hebdo gaat: het nummer van 7 januari staat voor duizenden euro’s online. Joachim Roncin vind het maar niks, hij bedacht de tekst en is het er niet mee eens dat mensen er zo’n misbruik van maken. Ebay en Amazon geven aan dat ze alle provisie die de bedrijven eraan verdienen zullen schenken aan Charlie Hebdo, maar of dat ook echt zo is, zal nog moeten blijken. Deze twee sites zijn trouwens niet de enige die de shirts verkopen, ook op Marktplaats zagen we ze al voorbij komen.

Je suis Charlie

Waarschijnlijk denk jij niks achter een T-shirt met de tekst Je suis Charlie, maar in werkelijkheid zijn er dus mensen die er geld aan verdienen! Think twice voordat je een item online koopt: je kunt zelf ook makkelijk shirts maken met Je suis Charlie erop! Je toont je solidariteit en je hebt geen geld uitgegeven aan mensen die er ‘misbruik’ van maken!

Tekst Karlijn van Mil