Cost per wear: goedkoop is duurkoop

uitverkoop kleding

Kom jij ook met tassen vol nieuwe kleding thuis zodra het uitverkoop is, die eenmaal thuis direct in de kast belanden en daar niet meer uitkomen? De waarde die je aan koopjes toekent is veel lager dan die van duurdere items waar je voor moet sparen. Is een goedkopere uitgave dus wel zo slim?

Goedkoop kan duurkoop zijn

Ga eens door je garderobe heen en kijk verder dan alleen wat je betaald hebt voor de items. Welke stukken draag je vaak en graag? Wat zijn echt de essentials in jouw garderobe? En reken vervolgens eens uit wat jouw favoriete kledingstuk je heeft gekost per keer dat je hebt hebt aangehad. Misschien heb je een tijd gespaard voor die toffe Balenciaga sneakers. Een grote aankoop, waarbij je je misschien wel hebt afgevraagd: hoeveel kan ik lenen? Vooropgesteld dat je altijd beter eerst kunt sparen voordat je een echt duur item koopt, liggen de cost per wear waarschijnlijk lager dan dat van een goedkope trui in de uitverkoop. Stel je hebt 700 euro betaald voor de schoenen en hebt deze de afgelopen 3 maanden al 50 keer aangehad. De cost per wear is dan 700/48= 14 euro. Die trui in de uitverkoop van 70 euro die je pas 2 keer hebt gedragen? Die kost 70/2= 35 euro. De sneakers zijn 10 keer zo duur, maar omdat je deze vaak draagt, heb je er veel meer plezier van. Dit is dan een waardevolle investering.

Goed voorbereid winkelen

Deze rekensom hoeft natuurlijk niet te zeggen dat je geen goedkopere kleding moet kopen. Waar je wel op moet letten, is dat je alleen koopt waar je blij van wordt. Tijdens de uitverkoop doen veel mensen aankopen waar ze later spijt van krijgen, waardoor koopjes vaak geen goede investering zijn. Door goed voorbereid te gaan winkelen bescherm je jezelf tegen dit soort impulsaankopen. Kijk ook in de winkel direct kritisch naar de kwaliteit. Is de pasvorm niet optimaal of zijn de details niet goed afgewerkt? Lekker laten liggen. Zo help je direct om verspilling in de mode-industrie tegen te gaan omdat jouw miskopen niet het volgende seizoen in de container terecht komen.

Shoppen met een styleguide

Door te shoppen met een styleguide kun je makkelijk items vinden die bij jouw favoriete stijl passen. Jij weet wat je mooi vindt en gaat zo gericht shoppen. Je hoeft natuurlijk niet de stad in, want ook online vind je wat je zoekt. Als je twijfelt over een item, kun je vaak ook reviews lezen om te zien wat andere mensen van de kwaliteit en de pasvorm vinden. Bedenk hoe je het item kunt combineren met de kledingstukken die al in je garderobe hangen.