De leukste tv-programma’s over mode uit het heden en het verleden

fashionista op tv

In de Nederlandse winkelstraten is mode goed vertegenwoordigd. Ook zijn er allerlei interessante magazines en website over fashion. Op tv zou je echter kunnen zeggen dat er weinig expliciete aandacht aan besteed wordt in de vorm van programma’s over fashion. Toch zijn er best een aantal leuke programma’s over mode gemaakt. We bespreken er vijf.

Say Yes to the Dress

Say Yes to the Dress is de grote hit van de televisiezender TLC. Het programma waarin aanstaande bruiden worden gevolgd tijdens hun zoektocht naar de perfecte trouwjurk loopt nog steeds en kent verschillende edities. Ook een Nederlandse versie, gepresenteerd door de vermakelijke Fred van Leer. Voor wie het niet kent: de bruid gaat met familie en vrienden naar een bruidswinkel en probeert daar verschillende opties uit. De familie en vrienden vellen hun oordeel over, totdat er een jurk voorbij komt waar de bruid wel ‘ja’ tegen wil zeggen. Niet iedereen heeft natuurlijk hetzelfde budget of hetzelfde lichaam, wat het ook interessant maakt. Met het juiste abonnement voor internet en tv waar TLC bij inbegrepen zit, kun je nog steeds naar Say Yes to the Dress kijken.

Door het Oog van de Naald

RTL4 lanceerde in 2015 het programma Door het Oog van de Naald. Dit was een competitief modeprogramma waarin mensen met een talent voor naaien en het ontwerpen van kleding het in duo’s tegen elkaar opnamen. In deze naaicompetitie draaide het niet enkel om wie de mooiste ontwerpen maakte, maar was het ook van belang wie de beste techniek had en onder tijdsdruk kon presteren. Het was niet alleen een heel vermakelijk programma om naar te kijken, maar ook wel leerzaam als je interesse uitgaat naar het zelf maken van kleding. Het heeft vast veel mensen geïnspireerd om achter de naaimachine te kruipen.

Modemeisjes met een Missie

Modemeisjes met een Missie is een programma uit 2011 waar helaas maar één seizoen van gemaakt is. In het programma gaan de drie onderneemsters Maria Tailor, José Veldhuizen en Tamara Elbaz aan de slag met ambitieuze plannen. Elbaz is ontwerpster van een eigen kledinglijn, Tailor is model met acteeraspiraties en Veldhuizen begint op dat moment net een eigen kledinglijn (Josh V). Vooral voor Veldhuizen was het een nuttige deelname, want het droeg flink bij aan het succes van die kledinglijn, die nog steeds populair is. Het programma werd gepresenteerd door Gordon, dus er zat ook een flinke kwinkslag in, wat het extra amusant maakte.

Amayzine TV

In 2014 zond RTL5 een programma uit waarin het de redactie van het modetijdschrift Amayzine volgde. Dat was best leerzaam, want het gaf een mooi inkijkje in hoe het ertoe gaat op een moderedactie en hoe het is om verslag te doen fashionweeks als journalist. Het programma volgde vijf editors tijdens fotoshoots, fashionweeks en op de redactie om een goed beeld van hun werk te geven.

De Modepolitie

Als er echter één modeprogramma legendarisch genoemd mag worden, dan is het wel De Modepolitie. In dit programma gingen Thijs Willikes en Manon Meijers de straat op om iemand uit te kiezen die een make-over aangeboden kreeg. Daarna werden ze met hun nieuwe look gepresenteerd aan vrienden en familie, die er niet altijd even positief over waren. Verder gaf het programma informatie over trends en werd je vooral verteld welke dingen wel en niet kunnen in de modewereld. Het programma kreeg later nog een reboot als De Modepolitie 2.0.

Het wordt een uitdaging om de meeste van deze programma’s nog ergens terug te kijken. Maar het is de moeite waard om ernaar op zoek te gaan. Het kan je vele uren aan entertainment bezorgen, ook al gaat het niet meer over de trends van nu.