Draag deze kleding en maak van jouw sollicitatiegesprek een groot succes

Kleding speelt een belangrijke rol bij het maken van een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek. De juiste outfit geeft jou een zelfverzekerd en professioneel gevoel. Verkeerde kleding zorgt juist voor onrust en een gevoel dat je niet op de juiste plek bent. Dat is niet de bedoeling! Bij deze enkele tips voor het kiezen van de perfecte outfit voor jouw volgende sollicitatiegesprek.

Hou rekening met de dresscode van het bedrijf

Eerst en vooral is het belangrijk om de dresscode te begrijpen van het bedrijf waar je een sollicitatiegesprek voert. Als het bedrijf een business casual dresscode heeft, raden we aan om te kiezen voor een formele zakelijke look. Een meer casual bedrijf vraagt, niet geheel verrassend, om een minder formele outfit. Een blouse is in dat geval gepast, maar je hoeft niet te komen in een driedelig pak. Informatie over de dresscode van een bedrijf kun je meestal vinden op hun website of door het te vragen aan degene die het gesprek heeft gepland.

Hoe draag je een pak met stropdas?

Voor mannen is een pak met stropdas altijd een veilige keuze voor een sollicitatiegesprek. Uiteraard hangt dit zoals eerder gesteld wel af van de plek waar je solliciteert. Een marineblauw pak is een goede optie, omdat het stijlvol professioneel overkomt. Een wit overhemd en een conservatieve stropdas maken de look compleet. Schoenen moeten gepolijst en met gesloten tenen zijn. Vermijd het dragen van opzichtige sieraden, want die leiden vaak erg af.

Welke kleding is geschikt voor vrouwelijke sollicitanten?

Voor vrouwen is een broek- of rokkostuum een goede optie voor een sollicitatiegesprek. Of misschien wil je graag een mooie broek dragen met een overhemd erboven. Dat kan allemaal. Kies voor een neutrale kleur zoals wit, beige, zwart of grijs Vermijd het dragen van iets dat te strak of te onthullend is, want dat onprofessioneel overkomen. En dat wil je echt niet. Tenslotte moeten schoenen gesloten zijn en (eventueel) een lage hak hebben.

Besteed aandacht aan uiterlijke verzorging

In het algemeen is het belangrijk een outfit te kiezen die schoon, gladgestreken en in goede staat is. Rimpels, vlekken of gaten geven de indruk dat je niet goed voorbereid bent of je uiterlijk niet serieus neemt. Sowieso is het belangrijk om na te denken over je persoonlijke verzorging. Zorg dat je haar schoon en verzorgd is en dat je nagels schoon en geknipt zijn. Poets je tanden voor een frisse adem. Vermijd echter zware make-up of parfum, want die laten je niet professioneel overkomen.

Kleding als sleutel tot zakelijk succes

Kortom: de kleding speelt ee grote rol bij het maken van een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek. Dus probeer de dresscode van het bedrijf waar je op gesprek bent te begrijpen. Kies aan de hand daarvan een professionele en passende outfit te kiezen en besteed aandacht aan persoonlijke verzorging. Daarmee vergroot je jouw kans om een goede indruk te maken en de felbegeerde baan te krijgen.