Tips om goede zakelijke kleding te dragen

Het is heel belangrijk om nette zakelijke kleding te dragen. Het heeft immers invloed op hoe anderen je zien, jouw geloofwaardigheid en professionele uitstraling. Bovendien zit je met de juiste kleding lekker in je vel. Maar hoe vind je passende zakelijke kleding? In dit artikel vind je een aantal handige tips om netjes en professioneel voor de dag te komen.

Waarom is het dragen van goede zakelijke kleding belangrijk?

Het naleven van de kledingvoorschriften van het bedrijf waar je voor werkt is een manier van respect tonen voor de mensen met wie je te maken hebt. Bovendien pas je beter op de werkplek zelf. Welke zakelijke kleding je moet dragen hangt af van het specifieke bedrijf en de sector. Over het algemeen is zakelijke kleding netjes en formeel. Denk bijvoorbeeld aan een pak met stropdas voor mannen en een pantalon met een net jasje bij vrouwen. Ook een rok in combinatie met een broek of een colbert/overhemd voor mannen doet het vaak erg goed.

Welke zakelijke kleding moet je dragen?

Welke zakelijke kleding je ook draagt: het is belangrijk dat het netjes is en in goede staat verkeert. Zodoende zul je een blouse regelmatig even moeten strijken. Neutrale kleuren zoals zwart, marine en grijs worden over het algemeen beschouwd als professioneel, hoewel een lichtblauwe blouse in combinatie met een nette broek vaak ook prima kan. Draag het bijvoorbeeld naar een sollicitatie en maak een onvergetelijke indruk.

Verschilt de kleding die je draagt per sector?

In sommige markten, zoals financiën en rechten, is het gebruikelijk dat bedrijfskleding vrij officieël is. Veel werknemers lopen er bijvoorbeeld in pak. In andere sectoren, zoals de technologie, is men vaak iets meer casual. Ook daar is het nog steeds belangrijk om er professioneel uit te zien, maar de druk ligt op modegebied iets minder hoog. Laat de stropdas maar in de kast, want in deze sector is een broek met overhemd vaak ook prima.

8 tips om de perfecte zakelijke kleding te dragen

Wij helpen je graag een handje met het vinden van de perfecte zakelijke kleding. Gebruik daarom onze 8 tips om professioneel voor de dag te komen:

Tip 1: Kies passende kleuren

Ga neutrale tinten zoals zwart en grijs voor een professionele uitstraling.

Tip 2: Let op de pasvorm

Te losse of juist te strakke kleding moet je echt zien te vermijden.

Tip 3: Hou rekening met de aangelegenheid

Doe een pak aan voor officiële aangelegenheden en kies voor een meer casual outfit, zoals een blouse, bij minder formele gelegenheden.

Tip 4: Denk aan de accessoires

Houd accessoires eenvoudig en vermijd opvallende sieraden. Oftewel: less is more!

Tip 5: Draag passende schoenen

Kies voor schoenen met een nette uitstraling in een neutrale kleur.

Tip 6: Houd je kleding schoon en netjes

gekreukte of bevlekte kleding kan een negatieve indruk geven.

Tip 7: Vermijd kleding met aanstootgevende afbeeldingen of teksten

Het is belangrijk om respect te tonen op de werkplek, dus opvallende afbeeldingen of teksten zijn niet gewenst.

Tip 8: Volg de richtlijnen voor kledingvoorschriften van het bedrijf

Wanneer het bedrijf waar je werkt een specifieke kledingcode heeft, zorg er dan voor dat je die volgt.