Mode winter 2014: de jaren 60

De jaren ’60 worden dit seizoen ge-upgrade en naar een hoger niveau getild. Verschillend modemerken zowel luxe als betaalbaar verwerken de sixties in hun collectie. Van Valentino tot H&M, de kunt dit seizoen niet genoeg krijgen van vage pasteltinten, retro prints, roze, big sunglasses en beehives á la Brigitte Bardot!

Miu Miu: Trenchcoat 

Bij Miu Miu zien we heel veel draagbare items terugkomen. Als we allemaal een wat dikkere portemonnee hadden dan wist ik zeker dat iedereen zo’n fashionable raincoat of windbreaker zou aanschaffen in een mooie pasteltint. Vergeleken met de andere modehuizen lijkt Miuccia Prada dit keer niet alleen voor comfort te gaan, maar ook voor het praktische aspect. Doe mij maar zo’n paar van die Miu Miu ‘regenlaarzen’.  

Gucci: 60’s Revival 

Gucci’s creative director Frida Giannini komt bijvoorbeeld met de Jackie Bag, in diverse zachte kleuren. In de collectie zien we sportieve invloeden, waarbij Gucci verwijst naar de jaren 60. “Het voelde goed om de oorspronkelijkheid van Gucci terug te laten brengen.” Strakke lijnen, hoge boorden en knielaarzen zijn dan ook de belangrijkste aspecten van de collectie, aldus de creative director. 

Valentino: Romantische cape

Valentino stelt nooit teleur met haar prachtige, lange jurken. Dit seizoen hadden ze heel veel looks, maar het vernieuwende was het gebruik van opvallende patronen, symmetrie en bovenal waren de capes een aangename verrassing om te zien. Was het designteam het zat om steeds jurken te ontwerpen? We zullen het nooit weten. Wat we wel weten, is dat de capes net zoals de andere looks een romantische uitstraling hebben.  De inspiratie voor de ready to wear collectie kwam van de Italiaanse Pop Art periode en dat kwam vooral terug in de prints op de tassen, schoenen en de jurken natuurlijk. Vooral in deze collectie zien we sterk de invloeden uit de jaren 60.

H&M: Pasteltinten vreugde 

Berg je vrolijke zomeroutfits nog niet op, want dit seizoen zijn de pasteltinten here to stay! De jaren 60 wordt bij de Zweedse modeketen op een voetstuk gezet. In plaats van donkere kleuren, mag je nu gezien worden met pale pastels als mint, beige en zachtroze. Cirkelrokken, retroprintjes en volantjurken zijn dit seizoen niet vreemd bij H&M dus laat je inspireren.

Geschreven door Aminanta Minte