Normcore: fashion fail of nieuwe trend?

Een nieuwe trend is geboren: Normcore. Eigenlijk helemaal geen trend in de zin van modestijl want Normcore wil zeggen: het niet volgen van trends en fast fashion. Normcore is simpelweg “het verlangen om gewoon te doen”, met andere woorden stijlloos, het tegenovergestelde van alles dat ook maar met mode te maken heeft. Toch lijkt dit een trend te zijn in modeland: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg!

Mode vermijdend

Hoe doe je dat, jezelf kleden zonder je iets aan te trekken van trend; het doelbewust negeren van stijl en persoonlijkheid. Je trekt bijvoorbeeld een simpele vormloze zwarte broek aan en een paar saaie grijze sokken en maakt het ensemble af met een stel doodgewone Birkenstocks. En dan heb je een trend gezet, denk je? Zeker voor jezelf wel maar vergeet niet dat het alweer geïntroduceerd is op de runway.

Normcore liefhebbers

In de lente/zomercollecties 2014 van Céline en Marc Jacobs waren al Birkenstocks en op Teva’s geïnspireerde sandalen te zien, weliswaar onder elegante stukken kleding dus nog niet eens half-Normcore. Voor Normcore heb je meer nodig: geen mooie prints, geen flitsende kleuren, geen hoge hakken en eyecatching jurkjes. Onpersoonlijke en karakterloze kleren en een paar gewone tennisschoenen, dat is het, oftewel een lekkere “nonchalante verschijning bevrijd van welke trend dan ook”.

Typisch Normcore

Dus nogmaals: witte T-shirts (van drie in een pak), gewone recht toe recht aan jeans, baseball caps, beanie mutsen,  sportsokken en -schoenen, roll-neck truien, khak is en simpele sandalen, dat is Normcore.

Trend?

Lekker makkelijk dus en niet nieuw, want in de ‘90s liepen er zo al genoeg rond. Of deze “trend” een einde gaat maken aan de “statement-making fashion” valt te betwijfelen. Afwachten fashionistas, we zien het vanzelf wel.

Bekende Normcore- pioniers

Ook in de wereld van de celebs draait niet alles om mode. Bekende Normcore aanhangers zijn bijvoorbeeld Apple oprichter Steve Jobs, Full House acteurBob Saget en Jerry Seinfeld.