Parisienne

Parijs, niet alleen de stad van kunst, mode, lekker eten en liefde maar ook de stad met smaakvolle inwoners. Met name de echte Parisiennes kunnen er wat van. Hun looks lijken zo eenvoudig maar er gaat een hele filosofie achter schuil. In dit artikelen de do’s en don’ts om jouw outfit op te pimpen naar die van een heuse stijlvolle dame die zo van de Champs-Élysées af is gestapt.

NATUREL BEAUTY’S

Parijse vrouwen zien er vaak uit alsof ze zo hun bed uitkomen maar er gaat juist erg veel werk zitten in zo’n naturel look. Een echte Parisienne draagt amper make-up, gebruikt vooral beautyproducten gemaakt met natuurproducten uit eigen land (lavendel, olijf, honing) en spuit een klassieke geur op. Altijd goed: Shalimar van Guerlain, iets van Chanel of een Lolita Lempicka parfum.

HAARKLEUR

Het haar is vooral bruin of zwart. Rood kan nog net maar blond wordt over het algemeen ervaren als een tikje ordinair of in ieder geval niet typisch Parijs. Het kapsel moet vooral niet te ingewikkeld zijn en eruitzien alsof je net heel casual je haar hebt losgegooid. Ook altijd goed: een lekkere bun (knot) op het hoofd.

MODEBEWUSTE DAMES

Françaises en dan vooral Parisiennes walgen van obscene merken en logo’s. Voor hen geen bling bling, tassen met designernamen erop of een overkill aan sieraden. Nee, zij houden van simplistische dingen. Een goede tas die er het liefst al een tikje gebruikt uitziet (bonuspunten bij een vintage Chanel 2.55 tas) en kleding die stijlvol maar toch niet overdreven is. Enkele key items die elke zelfbewuste vrouw uit de Franse hoofdstad in de kast heeft hangen? Een blazer die niet te strak zit, een trenchcoat, items versierd met de Bretonse streep, simpele jeans, tanktops, en jurkjes. De jurkjes moeten vooral zwart en niet te sexy zijn en niet te overdadig afgemaakt worden met accessoires.

Aan haar voeten draagt de Parisienne het liefst een ballerina of een enkellaarsje. Het moet comfortabel zijn op die straatjes vol met kinderkopjes en je moet een beetje makkelijk kunnen bewegen in dat drukke stadsverkeer. ’s Avonds tijdens het uitgaan vervangt ze haar comfortabele schoenen graag voor een paar killer heels, het liefst de suède heels van Louboutin.

ONVERSCHILLIG EN EEN TIKJE ARROGANT

Fransen staan al niet bekend als het meest vriendelijke volkje van Europa en daar doen de inwoners van Parijs nog een schepje bovenop. Een echte Parisienne is trots op haar stad maar deelt haar liever niet met al die toeristen. Nee, liever zit ze in een onontdekt café in de Montmartre nippend van een Chardonnay en genietend van een sigaret. De zonnebril nog in het ongekamde haar, de vintage designertas op de grond en haar trenchcoat nonchalant over de barkruk gemikt.

THEY LOVE?

Andere dingen waar Parisiennes niet zonder kunnen? Macarons van La Durée, Isabel Marant, vintagewinkels, rondstruinen in de Marais, koffie bij Cafe de Flore, shoppen bij La Fayette, Chanel tassen, Vogue lezen, en het ontlopen van alles wat ordinair is of teveel opzichtige glamour bevat.

STIJLICONEN

Emmanuelle Alt, Carine Roitfeld, Brigitte Bardot, Coco Chanel en Diane Vreeland.