Style report: Jacquard

De meest gave prints en patronen? We hebben het natuurlijk over het jacquard printje. Deze print is hot in modeland en is niet weg te denken uit de kledingrekken. Diverse kleuren en patronen, de mogelijkheden zijn onbegrensd en daarom een must in de kast van elke fashionjunk.

Bovendien is dit printje overal te krijgen in elke prijsklasse. Van grote modehuizen tot low budgetketens, jacquard printjes zijn hot en komen terug in diverse items. Denk aan jasjes en rokken tot blazers en zelfs schoenen. The choice is yours! En hoewel je de term jacquard wel vaker zal hebben gehoord zal je niet meteen weten wat dit precies betekent. Daarom een kort geschiedenis lesje over deze bijzondere print.

Wat is jacquard eigenlijk?

Jacquard is de naam voor decoratief geweven of gebreide patronen waarbij gebruik is gemaakt van de Jacquard machine. Deze machine geïnstalleerd op een weefgetouw maakt gebruik van ponskaarten die het opheffen en laten zakken van afzonderlijke kettingdraden aanstuurt. Op deze manier wordt door het overslaan van kettingdraden een levendig weefoppervlak gecreëerd. De methode is ontworpen door de Fransman Joseph-Marie Jacquard in 1801 en sinds zijn uitvinding kan zo goed als elk gewenst motief worden gemaakt.

Methode

De methode maakt dus een grote veelzijdigheid aan mogelijkheden in het weefproces mogelijk en geeft de hoogste controle op elke afzonderlijke kettingdraad. Met de methode is automatische productie van ongelimiteerde variaties van patronen mogelijk.

Technologie

In 1983 werd de eerste elektronische Jacquard in gebruik genomen. Tegenwoordig hebben computer gecontroleerde machines het Jacquard proces alleen maar sneller en nog veelzijdiger en verfijnder gemaakt. Met de ontwikkeling van de technologie van de weefmachines en computergestuurde digitale systemen is het nu mogelijk dat één individuele ontwerper de meest ingewikkelde patronen  kan creëren.

Items 

De Jacquard weefmethode wordt gebruikt voor allerlei soorten stoffen en resulteert in prachtige kleding in de ruimste zin van het woord, broeken, jassen, rokken, jurken, tassen, etc. maar ook voor bedlinnen en gordijnen kunnn de mooiste patronen worden ontworpen.