Tips voor het kiezen van een hoorapparaat bij de audicien

hoorapparaat kiezen

Er zijn veel soorten hoortoestellen. Dus wat is het beste voor jou? Eerste is het zaal om een hoortest te doen. Je kan een hoortest online thuis ook proberen. Het voordeel van een hoortest online is dat je de deur niet uit hoeft, zeker in deze tijden is een hoortest online zeer aan te raden. Met een hoortest online krijg je ook direct een goede indicatie hoe het met je oor gesteld is. Heb je de hoortest online reeds gedaan? Lees dan hier waar je op moet letten bij het kiezen van een hoortoestel bij een audicien.

Hoe hoortoestellen werken

Alle hoortoestellen gebruiken dezelfde basisonderdelen om geluiden uit de omgeving naar je oor te leiden en luider te maken. De meeste hoortoestellen die verkrijgbaar zijn bij de audicien zijn digitaal en worden allemaal gevoed door een traditionele hoortoestelbatterij of een oplaadbare batterij. Kleine microfoons vangen geluiden uit de omgeving op. Een computerchip met versterker zet het binnenkomende geluid om in digitale code. Het analyseert en past het geluid aan op basis van je gehoorverlies, luisterbehoeften en het niveau van de geluiden om je heen. De versterkte signalen worden vervolgens weer omgezet in geluidsgolven en via luidsprekers, ook wel ontvangers genoemd, naar je oren gestuurd.

Hoortoestelstijlen verkrijgbaar bij de audicien

De volgende types zijn gangbare hoortoestelstijlen bij de audicien, te beginnen met de kleinste, minst zichtbare in het oor. Hoortoestelontwerpers maken steeds kleinere hoortoestellen om te voldoen aan de vraag naar een hoortoestel dat niet zo opvalt. Maar de kleinere apparaten hebben misschien niet de kracht om je het verbeterde gehoor te geven dat je mag verwachten.

Helemaal in het kanaal

Een hoortoestel dat volledig in de gehoorgang zit, is voorgevormd om in je gehoorgang te passen. Het verbetert licht tot matig gehoorverlies bij volwassenen.

Een hoortoestel dat volledig in het kanaal zit:

  • Is het kleinste en minst zichtbare type
  • Neemt minder snel windgeruis op
  • Gebruikt zeer kleine batterijen, die een kortere levensduur hebben en moeilijk te hanteren zijn
  • Bevat vaak geen extra functies, zoals volumeregeling of een directionele microfoon
  • Is vatbaar voor verstopping van de luidspreker door oorsmeer

In de gracht

Een in-het-kanaal hoortoestel is op maat gemaakt en past gedeeltelijk in de gehoorgang. Deze stijl kan licht tot matig gehoorverlies bij volwassenen verbeteren.

In het oor

Een in-het-oor hoortoestel is op maat gemaakt in twee stijlen: een die het grootste deel van het komvormige deel van je buitenoor (volledige schaal) vult en een die alleen het onderste deel (halve schaal) vult. Beide zijn handig voor mensen met licht tot ernstig gehoorverlies en zijn verkrijgbaar met directionele microfoons (twee microfoons voor een beter gehoor in lawaai).

Achter het oor

Een achter-het-oor hoortoestel wordt over je oor gehaakt en rust achter het oor. Een slangetje verbindt het hoortoestel met een op maat gemaakt oortje, een oorstukje genaamd, dat in je gehoorgang past. Dit type is geschikt voor mensen van alle leeftijden en mensen met bijna elk type gehoorverlies.

Een achter-het-oor-hoortoestel:
Traditioneel was dit het grootste type hoortoestel, hoewel sommige nieuwere mini-ontwerpen gestroomlijnd en nauwelijks zichtbaar zijn.

  • Heeft directionele microfoons
  • Is in staat tot meer versterking dan andere stijlen
  • Kan meer windgeruis oppikken dan andere stijlen
  • Mogelijk verkrijgbaar met een oplaadbare batterij

Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/audicien