Waar moet je op letten bij de aanschaf van een motor?

motorkleding

Het kan zijn dat je motor al even meegaat en hij inmiddels wel zijn beste tijd heeft gehad. Het kan ook zo zijn dat je net je motorrijbewijs hebt gehaald en nu op zoek bent naar een motor. Voor allebei de voorbeelden geldt hetzelfde; er zijn altijd een aantal punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een motor. Bij een tweedehands model is dit net iets meer dan bij een nieuw exemplaar, maar een miskoop doen wil je uiteraard niet.

Bepaal je budget

Een belangrijk eerste punt is dat jij je budget moet gaan bepalen. Wegdromen bij de meest mooie motors is erg leuk om te doen, maar daar koop je er uiteraard geen één mee. Daarnaast is het ook zo dat, wanneer jij wat minder budget hebt, je ook niet zoveel eisen kunt hebben. De prijzen van motoren lopen erg uiteen, en dit is onder andere door de verschillende merken die verkrijgbaar zijn. Wil je een luxe motor waar je goed mee kunt toeren? Dan heb je zeker 10.000 euro nodig. Ben je echter een beginner en ben je op zoek naar een mooie tweedehands motor, dan zit je al goed met 3.000 euro.

De voor- en nadelen van een nieuwe en gebruikte motor

Net als met alle andere tweedehands producten zitten er bij een motor zowel voor- als nadelen aan, maar dit is bij een nieuw model ook zo. Koop je een nieuwe motor dan moet deze nog ingereden worden, hij is duurder in de aanschaf en je betaald meer voor de afschrijving. De voordelen zijn echter dat deze vaak volledig naar eigen wens samen te stellen is, dat je garantie hebt en dat er vrijwel nooit mankementen te vinden zijn.

Een tweedehands motor is goedkoper is de aanschaf maar ook in de afschrijving. Daarnaast heb je minder waardeverlies wanneer er schade ontstaat. Ook is hij al volledig ingereden en hoef jij dat dus niet meer te doen. Wel is het zo dat je bij een tweedehands model vaak langer moet zoeken naar jouw perfecte motor, je hebt vaak geen garantie en de kans dat hij mankementen heeft, is aanwezig.

Bij allebei geldt overigens wel dat je altijd een nieuwe motorhelm moet aanschaffen, deze kun je beter niet tweedehands aanschaffen. Ook motorkleding kopen in de winkel is bij beide raadzaam; kleding van iemand overnemen is niet aan te raden simpelweg omdat je niet weet wat er mee gebeurt, is.

Waar op letten bij een tweedehands motor?

Ga je toch voor een tweedehands motor, dan is het verstandig een aantal vragen te stellen aan de verkoper om zo een duidelijk inzicht te krijgen. Zo wil je graag weten of de motor ooit gevallen is of dat er een ongeluk mee is gebeurd, maar ook of alle onderdelen werken zoals ze horen te werken. Vraag ook altijd om de onderhoudshistorie, aankomend onderhoud en of de motor volledig origineel is. daarnaast bekijk je de motor goed, controleer je de kentekengegevens en maak je een proefrit.