Recept Lanvin x Ladurée macarons

Toen de twee Franse merken Ladurée en Lanvin in 2012 samen kwamen en de Bubblegum Macaron ‘lanceerde’, begon onze maag te knorren. Want wie houdt er nou niet van eten? En dat in combinatie met mode, wij zijn om! En nu is het recept van de Bubblegum Macaron eindelijk beschikbaar. In het nieuwe boek van Ladurée: ‘Ladurée Macarons’, vindt je onder andere dit recept. Heb wel geduld, wat het is een erg lastig werkje, maar so worth it! Dus pak je kookgerei erbij en ga aan de slag!

Ladurée’s Lanvin Bubblegum Macarons (ongeveer 50 stuks)

Let op: De macarons moeten na de bereiding 12 uur in de koelkast voordat je ze kunt serveren.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 ¾ theelepel poedergelatine óf 5 vellen gelatine (10 gram)
  • 120 gr basterdsuiker
  • 40 gr water
  • 90 gr invertsuiker (je kunt dit zelf maken)
  • 1 eetlepel (15 ml) bubblegum aroma
  • Ingrediënten voor de macaron schelpen :
  • 275 gr gemalen amandelen (meel)
  • 250 gr poedersuiker
  • 6,5 eiwitten (dus geen eigeel erbij!)
  • 210 gr basterdsuiker
  • rood, oranje of pruimkleurige kleurstof 

Benodigdheden:

  • een kleine steelpan
  • een zeef
  • een flexibele spatel
  • een keukenmachine
  • een digitale snoep thermometer
  • een KitchenAid mixer + de garde
  • een spuitzak met een 10 mm ronde spuit  

Aan de slag met de macaronschelpen!

1. Meng de gemalen amandelen en de poedersuiker door elkaar met de keukenmachine. Puls het door elkaar, dat wil zeggen dat je elke keer de machine kort aan en uit zet. Zodat het met ‘schokken’ door elkaar gemixt wordt. Wanneer het een fijn poeder is, zeef je de overige klontjes er uit.

2. Klop in een schone kom 6 eiwitten totdat het schuimt. Zorg ervoor dat de kom echt vetvrij is, anders gaat het schiften. Dit kun je doen doormiddel van citroensap of eventueel met sop en een schone doek het droog maken.

3. Voeg ongeveer 1/3 van het suiker toe en klop (1 minuut) totdat dit is opgelost. Voeg de helft toe en klop weer. Voeg de rest van de suiker toe en klop totdat het glanzende pieken worden.

4. Voeg de kleurstof toe. Daarna voeg je de gezeefde amandel-suiker toe. Met een spatel meng je vanaf de zijkanten naar de binnenkant alles door elkaar.

5. Mix in een andere kleine kom het halve eiwit schuimig. Voeg dit toe aan het andere beslag zodat het weer wat zachter en ‘natter’ wordt.

6. Schep al het beslag in een spuitzak. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed het met bakpapier. Op het papier spuit je kleine rondjes van ongeveer 3-4cm. Tik zachtjes met de bakplaat op de aanrecht om de rondjes goed te verspreiden. Laat het nu 10 minuten, niet afdekken!, staan. Verwarm de oven voor om 150 C, en bak de schelpen voor 14/15 minuten.

7. Haal de bakplaat uit de oven en til de hoeken van het bakpapier op. Gebruik een klein glas om een beetje water tussen het papier en de hete bakplaat in te gooien. Gebruik niet teveel water want dan worden de schelpen klef. De vochtigheid en de stoom zullen ervoor zorgen dat je de macarons makkelijker van het papier af kunt halen. Til de helft van de koude schelpen van het bakpapier en leg ze met de platte kant naar boven op een bord. 

Tijd voor de vulling!

1. Wanneer je gebruik maakt van de poedergelatine, verzacht dit dan in een eetlepel (ongeveer 15 ml) water voor vijf minuten. Wanneer je de vellen gebruikt, verwacht deze dan in koud water voor 10 minuten.

2. Doe de suiker, het water en 40 gr van de invertsuiker in een kleine steelpan en roer tot de suiker opgelost is. Breng het daarna aan de kook. Kook het totdat de temperatuur van de stroop 110 graden is.

3. Knijp het overtollige water uit de gelatinevellen en doe dit samen met de rest van de invertsuiker in de KitchenAid. Zet de mixer op een medium snelheid en giet de hete siroop langs de rand de kom in. Verhoog de snelheid van de mixer en laat dit zo totdat de temperatuur 40 graden is. Dit zal na ongeveer 10 minuten zijn. Voeg dan nog de bubblegumaroma toe!

4. Ja, eindelijk kunnen ze in elkaar gezet worden! Schep de bubblegum-mix in een spuitzak. Spuit de macarons die je op het bord hebt gelegd met de mix en doe er dan de andere schelpen bovenop. Klaar ben je! Nou ja, klaar niet. Helaas moeten de macarons minimaal 12 uur in de koelkast staan voordat je ze op kunt dienen.

Heb je al ooit eerder macarons gemaakt of ga je nu deze uitproberen? Wij zijn benieuwd!

Door Karlijn van Mil