De 9 straatjes

De 9 straatjes zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum. De 9 straatjes vormen een buurt in het westelijk deel van de grachtengordel die gekenmerkt wordt door veel kleine winkeltjes, boetiekjes, vintage shops, kunstgaleries, bars, cafés en restaurants.

De 9 straatjes bestaan uit de Reestraat, Hartenstraat, Gasthuismolensteeg, Berenstraat, Wolvenstraat, Oude Spiegelstraat, Runstraat, Huidenstraat en de Wijde Heisteeg. Een gedeelte van de bebouwing stamt uit de 17e eeuw, de rest is 18e en 19e eeuwse en enkele van de straatnamen duiden op oude ambachten die er vroeger plaatsvonden.

Musea

In het gebied liggen de voor toeristen aantrekkelijke musea: het Brillenmuseum aan de Gasthuismolensteeg, het Bijbels Museum aan de Herengracht, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie aan de Herengracht. Op de hoek van de Reestraat en de Prinsengracht wordt elke jaar het Prinsengrachtconcert gehouden in de maand augustus.

Shop till you drop!

Een museum is interessant maar de buurt is vooral aantrekkelijk voor de winkelmogelijkheden. Er zijn zo rond de 200 winkels waar kleding en schoenen te vinden zijn in designer boetieks en vintageshops of cadeaus en keramiek in themawinkels, kunst in de galeries en delicatessen in de special foodstores. Ben je moe van al het winkelen dan zijn er genoeg leuke cafés en restaurants om wat te eten of te drinken.

Alles over de 9 straatjes in Amsterdam. Lees hier alles over de 9 straatjes in Amsterdam. Alles over fashion, eten & drinken, lifestyle en vintage!

Laura Dols

Ben je op zoek naar vintage kleding dan kun je bijvoorbeeld naar Laura Dols, een populaire zaak met feest-en galajurken in de Wolvenstraat of Zipper in de Huidenstraat met kleding uit de jaren ’50– ’80.

Zoek je speciale kleding kijk dan eens in Donna Fiera of Goods in de Huidenstraat.

Belgisch design

Fashion bij van Ravenstein in de Huidenstraat met een grote collectie van Belgische ontwerpers als Dries van Noten en Ann Demeulemeester. Wil je Italiaans design dan kun je terecht bij Daniëlle Alessandrini in de Hartenstraat en puur Amsterdams vind je bij FabStore NL. Antonia in de Gasthuismolensteeg is de plek voor de schoenenfanaten.

In de Wolvenstraat op nummer 23 vind je een leuke bar voor een drankje met een Chinees hapje. Een bruine kroeg is De Pels in de Huidenstraat. Voor een snelle lunch is Goodies in de Huidenstraat een leuke plek en wil je in Franse stijl eten in een gezellig ouderwetse inrichting dan is van harte in de Hartenstraat de juiste plaats.

Wat je ook zoekt de 9 straatjes hebben het voor je. Niet is leuker dan rond te dwalen in de straatjes en je te laten verrassen door allerlei leuke en onverwachte boetieks en gezellige eettentjes.

Koopavond

Op donderdagavond is het koopavond in Amsterdam, de winkels in de 9 straatjes zijn dan tot 9 uur open. Houd er wel rekening mee dat veel van de winkels laat openen, zo rond 11 uur ‘s ochtends.