Dingen die elke designer moet weten over labels

modeontwerper

Je hebt eindelijk je eigen kledingstukken gemaakt en bent er erg trots op. Het laatste dat je wilt, is dat ze in beslag worden genomen bij het vervoer of dat ze zoekraken. Dit is namelijk mogelijk wanneer je niet goed hebt gekeken naar het labelen van je kleding. Gelukkig is het vrij simpel om je eigen waslabels in je zelfgemaakte kleding te zetten.

Niet gelabelde kleding is illegaal

Iets wat weinig mensen weten, maar wat wel waar is. Niet gelabelde kleding is illegaal. Produceer, exporteer of importeer je kleding zonder de labelvoorschriften, dan ben je illegaal bezig en mogen deze stukken officieel niet op de markt gezet worden. Het kan daarom zijn dat niet één enkel kledingstuk, maar heel je levering in beslag genomen wordt omdat deze niet voldoet aan de richtlijnen die zijn opgesteld.

Hoewel de autoriteiten bij import en/of export niet de middelen hebben om elke container te controleren, zijn er ook andere instanties die dit weken na levering nog steeds mogen doen. Hierdoor kun je wellicht de douane omzeilen, maar blijft je risico op de lange termijn aanwezig. Het is daarom ten zeerste aan te raden om de volgende regels omtrent labels goed door te nemen.

Regels voor de EU

Voor de Europese Unie zijn er een aantal regels opgesteld waar je je aan moet houden bij het ontwerpen van een label. Deze regels zijn:

  • Het land van afkomst is niet verplicht.
  • Instructies hoe het artikel behandeld moet worden.
  • De instructies moeten worden vermeld in de taal van de landen waarin het verkocht gaat worden.
  • De samenstelling van het kledingstuk moet vermeld staan.

Veel producenten kiezen er echter voor om de kleding te voorzien van labels die zijn toegestaan voor zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten. Zo moet er in de Verenigde Staten wel het land van herkomst op het label staan. Verder is hier de Engelse taal ook verplicht.

Meerdere labels

Bedrijven kiezen er al snel voor om meerdere labels te gebruiken om dezelfde informatie op weer te geven. De verschillende talen die gebruikt moeten worden maken het bijna noodzakelijk om meerdere labels te gebruiken. Vaak zijn de wasvoorschriften wél op een waslabel afgebeeld, aangezien dit vaak om symbolen gaat die overal ter wereld hetzelfde zijn.

Ook de positie van het label kan van belang zijn bij het plaatsen van een kleding label. Zo wordt in sommige gevallen het label in de nek geplaatst waar alle essentiële informatie op staat. Ook aan de zijkant aan de binnenkant van het shirt is een veelgebruikte plek. Hier is vaak plek voor meerdere labels die allemaal dezelfde informatie bevatten.

Eenvoudige labels

Ben jij van plan om je kleding te gaan verkopen en overweeg je hierbij andere landen, dan kunnen de kleding labels van TopEtiketten erg interessant zijn. Deze labels kun je namelijk zelf samenstellen, waarbij je kunt kiezen uit de verschillende labels die op het etiket moeten komen te staan, de tekst die je onder de labels zet en de kleur waarin het label wordt afgedrukt. Op het etiket kunnen tot 5 symbolen langs elkaar worden ingeweven, terwijl er ook 2 regels tekst mogelijk zijn.

Hierdoor kun je de labels al snel gebruiken voor de verkoop van je kleding in meerdere landen. Doordat de labels zo eenvoudig zijn, zijn ze ook voor de consumenten erg gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn leesbaar, bevatte alle informatie die nodig is om het kledingstuk te onderhouden en zijn klein van formaat, zodat ze niet gaan irriteren wanneer je de kleding draagt.

Zoals je leest zijn er een aantal dingen waar je als designer rekening mee moet houden bij het ontwerpen van je kleding. Maak je kleding legaal en compleet door het gebruik van kledinglabels die de juiste elementen bevatten. Hiermee voorkom je niet alleen handel in het illegale circuit, je voorkomt ook dat je hele levering in beslag wordt genomen tijdens het vervoer naar andere landen.