Famous: vleesjurk Lady Gaga

Wereldberoemd, extravagant, spectaculair, absurd zijn woorden die geuit zijn voor de vleesjurk die Lady Gaga droeg tijdens de uitreiking van de MTV Video Awards in 2010.

Beefashion

De jurk werd ontworpen door Franc Fernandez en  Nichola Formichetti  en is geheel gemaakt van dunne reepjes rauw rundvlees. Lady Gaga staat bekend om haar soms wat radicale pogingen tot vernieuwing, maar om te verschijnen gehuld in een paar pond beef kan toch wel een beetje “weird” genoemd worden. De “jurk” was bewerkt met chemicaliën en rood geverfd. Niet alleen de jurk was gemaakt van vlees, ook het hoedje, de laarzen en de tas die ze droeg waren gemaakt van vlees. Je kunt je de reacties van vegetariërs en dierenrecht activisten wel voorstellen, die waren niet echt gecharmeerd van zo’n wandelende vleesboom.

Teveel vlees op je botten

Zelf zegt Lady Gaga dat de vleesjurk op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Ze staat hij voor de rechten van de mens en de dingen waarin we geloven, kom je hier niet voor op dan heb je binnenkort evenveel rechten als het vlees op je botten.  Ook is hij een protest tegen de behandeling van lesbische en homoseksuele soldaten in het Amerikaanse leger; je mag in het leger dienen zolang je maar niet uitkomt voor je seksuele geaardheid.

Andere celebs

De vleesjurk van Lady Gaga is niet het enige extravagante kledingstuk dat door een wereldster gedragen is. Elton John met zijn Donald Duck-Pak, Liberace met zijn 6 meter lange witte bontmantel, de Red Hot Chili Peppers met een sok om hun geslacht, Freddie Marcury met zijn kroon, bontmantel en wandelstok en Madonna met een puntige beha kunnen er ook wat van.

National Museum

De vleesjurk kreeg een nieuw leven in het National Museum van Washington als onderdeel van een tentoonstelling over zangeressen. De jurk prijkte er in volle glorie tezamen met een vossenbontje van Billie Holiday, laarzen van Patti Smith en een jurk van Madonna.

Wereldberoemd

Hoe je het ook draait of keert. Ben je voor of tegen. De vleesjurk van Lady Gaga heeft wereldfaam gemaakt en daar zullen de stieren waar hij van af komt trots op moeten zijn.