Fashion films met de feestdagen

Voor velen is het vakantie dus genoeg tijd om wat leuks te doen. Wat dacht je van bijvoorbeeld een film of documentaire? Fashionjunks zet speciaal voor jou de leukste films en docu’s op een rijtje die over mode gaan of veel te maken hebben met mode. Dit zijn de absolute toppers die je gezien moet hebben als echte fashionista en fashionisto.

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel

In deze documentaire nemen we een kijkje in het leven van Diana Vreeland. Deze legendarische hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue heeft zoveel gedaan in de modewereld en dat moest gevierd worden met een docu. In 2011 kwam hij uit en werd erg goed ontvangen. Je ziet interviews met Diana en met haar familie, vrienden en collega’s en vooral hoe ze Vogue omtoverde van stijf modeblad tot een artistiek magazine.

A Single Man

In dit regiedebuut van Tom Ford draait het vooral om stijl en klasse. In de film is te zien hoe een eenzame, homoseksuele man met het overlijden van zijn partner omgaat. Colin Firth en Julianne Moore spelen de hoofdrollen en zetten de karakters zeer goed neer. Ook stilistisch gezien zit de film prima in elkaar, de kleding, de huizen, alles ziet er uit als een Vogue fotoshoot. Oh en leuke extra, de extreem knappe John Kortajarena heeft een klein rolletje als escort!

The September Issue

Deze documentaire uit 2009 is geweldig als je dol bent op Vogue. We volgen de redactie van de Amerikaanse vogue in de aanloop naar de uitgave van de extra dikke September Issue. Leuk om te zien dat iedereen zenuwachtig wordt als Anna Wintour binnenkomt en hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Pluspunten voor de vaste styliste van Vogue, Grace Coddington, was een schat is die vrouw!

Coco avant Chanel

Altijd al willen weten hoe het leven van Coco Chanel was voordat ze bekend werd als modeontwerpster?  Dan is deze film een absolute aanrader. Je ziet alle gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat ze zo’n succesvolle ontwerpster werden. Audrey Tautou zet een super sterke Coco Chanel neer.

Mademoiselle C

Voor deze documentaire is Carine Roitfeld gevolgd. De voormalige hoofdredactrice van de Franse Vogue is naast fulltime styliste en modejournaliste ook een erg drukbezet persoon. In deze docu krijg je een kijkje in haar fashionable leven en zie je hoe haar thuissituatie is maar ook hoe Roitfeld werkt met de belangrijkste mode mensen. Een echte must see voor iedereen die iets van mode weet!

Tekst Max Herlings