Fashion week 2014: Te weinig gekleurde modellen

Uit een analyse van Fashion Spot blijkt 83 procent van de geboekte Fashion Week modellen blank te zijn. Daarbij werd er gekeken naar 151 prominente ontwerpers in de modewereld, die hun collecties tijdens Fashion Weeks in New York, Londen, Milaan en Parijs showden. De modewebsite beweert dat er sprake is van een (negatieve) percentagestijging: een jaar geleden was 78 procent van de modellen blank. 

Long way to go

Fashion Spot keek naar de aanwezigheid van modellen uit het Midden Oosten, Azië, Latijns Amerika maar ook naar blanke en donkere modellen. Uiteindelijk komen zij tot de conclusie dat de aanwezigheid van modellen met een kleurtje karig is. 

Ashish

Er zijn natuurlijk wel een aantal ontwerpers die tegen de stroming ingaan en modellen met verschillende etniciteiten voor hun shows casten. De Britse Ashish Gupta bijvoorbeeld, had tijdens London Fashion Week alleen maar donkere modellen op zijn catwalk. Het is jammer dat zijn statement wordt gezien als een eenmalige actie, en niet als de nieuwe standaard. 

Kleurloos 

Modehuis Givenchy, die meestal wordt geroemd om de diversiteit in zijn shows, had tijdens Paris Fashion Week van de 57 modellen slechts vijf modellen met een kleurtje weten te casten, aldus de Amerikaanse Glamour. 

Meest diverse shows

Van alle Fashion Weeks bij elkaar hebben Tome (44,4 procent), Zac Posen (53 procent), Tracy Reese (54,5 procent), Peter Som (56,3 procent) met Asish op nummer een (100 procent) de meest diverse shows gehad. 

Te weinig kleur

The Row had nauwelijks modellen met een kleurtje in zijn show (3,2 procent). Het Italiaanse modehuis Valentino komt met zijn 4,3 procent dicht in de buurt van The Row. Van de 43 modellen die Valentino in zijn show had, kon het modehuis maar twee meisjes met een andere etniciteit vinden die bij de collectie pasten. Haider Ackerman (3,6 procent), Victoria Beckham en Paul & Joe (beiden 4,3 procent) hadden evenmin succes met het vinden van models of color. 

New York 

Het minst divers waren ze bij Pars Fashion Week: 84,4 procent. New York, dat eigenlijk al een mengelmoesje van etniciteiten is, heeft met 79,1 procent de meest diverse Fashion week gehad.

Geschreven door Aminanta Minte

Foto: Unsplash