Geen sprake van Kinderarbeid bij Wang x H&M

H&M  scoorde afgelopen week weer goed. De collectie die de Zweedse keten maakte in samenwerking  met Alexander Wang, was binnen enkele uren uitverkocht. Een succesverhaal dus, maar nu lijkt er toch een nare bijsmaak aan de collectie te zitten: op een video lijkt het alsof de kleding in elkaar wordt gezet door kinderen.

Twee Duitse filmmakers hebben in een Indiase fabriek kinderen gefilmd terwijl ze labels in de WANG sweaters en andere items naaien. Op het einde van de video is zelfs een jongetje te zien die mededeelt blij te zijn om deel uit te maken van de samenwerking tussen H&M en grote designers. Kinderarbeid dus, maar H&M ontkent alles.

Niet echt

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is er absoluut geen sprake van zulke praktijken: ‘’Dit filmpje is nep. Wij hebben onze Alexander Wang collectie zelfs niet eens laten produceren in India. Deze collectie is helemaal gemaakt in onze fabrieken in Italië, Turkije en in China. Ook zijn de labels, zoals te zien in de video, niet de labels die wij gebruiken.  De labels in de video zijn helemaal zwart, de echte labels zijn zwart met wit. H&M accepteert geen kinderarbeid en houdt zich aan de regels van de Verenigde Naties.’’

B van bright

H&M lijkt gelijk te hebben. De keten mag dan bekend staan om goedkope kleding waardoor het woord kinderarbeid wel eens valt, dit blijkt mee te vallen. De Zweedse kledinggigant krijgt een B van de site rankabrand.nl wat betekent dat het bedrijf ‘’goed op weg is’’. Zo rapporteren ze alle misstanden en verbeteringen in de fabrieken en is het beleid voor klimaat en milieu aangescherpt met onder andere een biologische lijn.

Fake

De video is dus waarschijnlijk nep en vooral bedoelt als publiciteitsstunt voor de site die de video postte. Ben je dus de trotse bezitter van een Alexander Wang for H&M item? Wees dan niet getreurd, kinderarbeid lijkt dus niets met deze prachtige collectie te maken te hebben. Draag het met verve en laat die jaloerse blikken maar komen. 

Door Max Herlings