H&M, C&A en Primark buiten Indiase werknemers uit

Grote winkelketens als C&A, H&M en Primark laten hun kleding onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden produceren in Indiase spinnerijen. Dat stellen de Landelijke India Werkgroep (LIW) en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in het rapport Flawed Fabrics dat maandag is gepubliceerd.  

Arbeidsomstandigheden 

De organisaties keken naar de arbeidsomstandigheden van tieners en jonge vrouwen in vijf textielfabrieken. De katoenen garens en stoffen uit deze fabrieken worden in de Indiase kledingindustrie gebruikt en geëxporteerd naar andere productiecentra, zoals Bangladesh. Uit de gesprekken met 151 arbeiders bleek dat de werkdagen lang waren en de lonen laag. Volgens het rapport mocht het bedrijfsterrein zelden worden verlaten. 

Geen controle

Een van de onderzoekers, Martje Theuws, meent dat de bedrijfscontroles niet serieus te nemen zijn. Het merendeel van de inkopende fashionretailers doet geen controles en werkt niet aan verbetering in de spinnerijen. De bedrijfscontroles zijn niet toegerust op het opsporen van dwangarbeid en ‘bovendien is er geen ketentransparantie. Lokale vakbonden en arbeidsrechtengroepen worden consequent genegeerd’, zegt de onderzoeker.

In een reactie aan de Volkskrant laat Primark weten een onderzoek naar de situatie in te stellen. Het bedrijf erkent dat er op het gebied van arbeidsomstandigheden ‘gronden voor verbetering zijn’.

The Black List 

H&M gaat de katoenspinnerij op een zwarte lijst zetten. “Dit betekent dat H&M eist dat onze producenten bij deze spinnerij geen stof meer inkopen voor H&M-kleding.” 

Instorting kledingfabriek 

De laatste jaren is er veel commotie geweest over misstanden in de kledingindustrie van Bangladesh. De instorting van de kledingfabriek Rana Plaza, waarbij er meer dan duizend doden vielen, leidde uiteindelijk tot een lichte verbetering van de werkomstandigheden daar.