Lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers failliet

De rechtbank in Rotterdam heeft op 21 augustus het faillissement uitgesproken van Marlies Dekkers. Verschillende onderdelen van het bedrijf van de lingerieontwerpster zijn bankroet verklaard, waaronder de winkeltak en de eerder dit jaar geopende bed & breakfast. Het bedrijf van Marlies Dekkers zal een doorstart maken waarbij  zowat de helft van de eigen lingeriewinkels verdwijnt. Er blijven nog 4 winkels open in Nederland en 2 in België.

Uit de jaarcijfers over 2012 blijkt dat het merk een verlies van bijna 2,9 miljoen euro heeft geleden. Reeds jaren lijdt de lingerie-ontwerpster verlies. De hele lingeriebranche staat de laatste tijd zwaar onder druk. De omzet van de hele modebranche lag eind 2012 ruim 15 procent lager dan in 2007, terwijl  de lingeriebranche een omzetdaling van maar liefst 23,7 procent zien.

Marlies Dekkers groeide op in Oosterhout. Ze studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, waar ze in 1991 cum laude afstudeerde. Reeds in haar studentenperiode deed ze al ontwerpopdrachtjes voor kledingzaken. Met haar eindexamenwerk, een ontwerp van een blotebillenjurk werd ze bekend. Met subsidie van de overheid zet ze in 1993 haar eigen lingerielijn Undressed op.

Na het succes van haar Undressed-lijn werden al vrij snel een herenlijn en een badkledinglijn voor dames (Sundressed) aan haar portfolio toegevoegd. Later volgen meerdere lijnen voor o.a. nacht- en avondkleding (Nightdressed) en zonnebrillen (Sundressed Sunglasses).

Haar lingerie kenmerkt zich door een strak lijnenspel van bandjes en doorkijkjes door het gebruik van openingen en transparante materialen. Haar eerste ontwerpen waren monochroom, vooral zwart, maar ook rood of wit. Later zijn hier andere kleuren aan toegevoegd en kwam ze ook met meerkleurige ontwerpen. Voor Hunkemöller heeft ze een productlijn in haar eigen stijl ontworpen, die deze lingerieketen onder de naam Seduced op de markt bracht.

Laten we hopen dat er op termijn toch weer wat licht komt in lingeriebranche en Marlies Dekkers een goede kans krijgt om haar prachtig lingeriewerk nog lang voort te zetten.