Mode winter 2014: jas los over je schouders

Het mag dan op dit moment een trend zijn om je jas of jack los over de schouders te draperen maar nieuw is het niet. Het is weer even fashionable gemaakt door een aantal modellen op de catwalks die er (met opzet) moeite mee hadden hun armen in de mouwen te steken.

Maar het moet gezegd worden dat het niet misstaat als je jas over de schouders hangt met bijvoorbeeld een leuke sweater er onder. Sommige combinaties kunnen zelfs heel chique en gedistingeerd overkomen. Een jack met een geblokte kasjmier trui en een leuke sjaal is je van het.  Op de Fashion Weeks afgelopen september was de jas losjes over de schouders een veelgespotte trend.

Niet Nederlands

Het mag dan wel fashionable zijn, het is natuurlijk niet echt comfortabel om met je jas open het Hollandse winterweer te trotseren.  Maar wat let je om te paraderen in een van de vele lekker verwarmde winkelcentra. Mocht het weer wat opener zijn en de temperatuur wat milder dan is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht voor deze trend. Maar zal deze trend echt Nederlands worden? Wij zetten daar onze vraagtekens bij!

Fifties & sixties

Het is dus niet echt een nieuwe trend. Al in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw waren er al cardigan clips die gebruikt werden om er voor te zorgen dat de vesten van oude dames niet van hun schouders waaiden: de “dignified old lady look”.

Cape

Als we denken aan de cape die je ook om de schouders slaat dan kun je terug naar de middeleeuwen, toen deze met een zonder kap een gewild mode- item was. Maar ook nu nog worden ze gebruikt, bijvoorbeeld om avondkleding te beschermen tegen de elementen, zeker als een jas de tere cocktailjurk zou kunnen kreuken. Capes zijn vaak heel mooi borduurt, zeker als ze gebruikt worden als statiekleding door koningen en bisschoppen. In het leger zie je capes of poncho’s ter bescherming tegen het weer. En onze striphelden Superman en Batman dragen er ook met flair. Soul zanger James Brown droeg ze zelfs on stage.

Er is dus niets op tegen om je jas, jack of vest eens los om de schouders te slaan en er met een juiste combinatie  een fabulous geheel van te maken. En ach ja, de kou neem je er maar op de koop toe bij.